Danske mælkebønder får ventede EU-smæk

Det koster Danmark 210 millioner at have produceret for meget mælk, året inden EUs mælkekvoter forsvinder.

Det er 23. gang i de 28 år, mælkekvoterne har eksisteret, at Danmark går over grænsen. (Foto: DR- Johnny Krone)

Helt som ventet skal de danske mælkeproducenter igen i år betale millioner i bøde til EU for at have produceret mere mælk, end de har lov til ifølge EUs kvotesystem.

Bøden er i år på 210 millioner kroner som straf for, at mælkeproducenterne i kvoteåret 2013-14 overskred deres kvoter med 101.000 ton, svarende til 2,1 procent. Det fremgår fredag af en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.

Det er 23. gang i de 28 år, mælkekvoterne har eksisteret, at Danmark går over grænsen. Men nu er det til gengæld ved at være slut.

EUs mælkekvoter bliver helt afskaffet til april næste år. Danmark har under de seneste års udfasning kæmpet en indædt kamp for at slippe for bøderne. Blandt andet med henvisning til, at de 28 EU-landes samlede mælkeproduktion typisk ligger et stykke under den fælles kvote. Men forgæves.

Dansk modstand

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) måtte i forbindelse med et EU-landbrugsministermøde i juli i år endnu en gang konstatere, at han talte for døve øren i forsøget på at slippe for de såkaldte superafgifter.

- Det er fjerde gang nu, at vi diskuterer muligheden for at afskaffe superafgiften eller i hvert fald give nogle lettelser i den. Jeg vil selvfølgelig gribe enhver mulighed, der åbner sig for, at vi kan fortsætte kampen. Men det ser meget vanskeligt ud nu, sagde Dan Jørgensen i juli.

EUs mælkekvoter blev indført i 1980erne som et forsøg på at håndtere en generel overproduktion af mælk i Europa. Hver medlemsstat bliver tildelt kvoter, som bliver fordelt på de enkelte mælkeproducenter.

Otte lande er skyldige

Når et land går over sin tilladte kvote, bliver der udskrevet en bøde på lidt over 200 kroner for hver 100 kilos overproduktion.

Der er i alt otte lande, der er gået over deres kvoter i kvoteåret, der løb frem til marts i år. 20 lande er under deres kvote.

/ritzau/