Danske minkavlere står til kæmpe milliardbeløb: I Holland må de nøjes med det halve

Den danske minkregning kan løbe op i langt over 25 milliarder kroner - minkavler kræver stor millionkompensation.

Lige nu forhandler de danske politikere intenst om, hvordan minkavlerne skal kompenseres for, at de har masseaflivet deres dyr.

Ifølge DR Nyheders oplysninger så diskuterer man lige nu et forslag, der ifølge en udregning fra en førende hollandske ekspert i minkøkonomi kan give avlerne næsten 19 milliarder kroner i kompensation for tabte indtægter de næste mange år.

Det forslag lægger sig meget tæt op ad, hvad de danske minkavlere selv har foreslået.

Hertil vil der komme yderligere milliarder i direkte erstatning for aflivede mink, og så vil der også være en milliardpulje til de følgeerhverv, som har bidraget til, at vi har haft en stærk minkindustri i Danmark.

Den samlede minkregning kan derfor løbe op i mere end 25 milliarder kroner.

Markant mindre kompensation til hollandske kollegaer

Forhandlingerne har indtil videre været flere uger undervejs, så hvis politikerne på et tidspunkt har brug for inspiration, så kan de skele til deres hollandske kolleger, der lige nu behandler et lovforslag om, hvordan avlerne skal kompenseres.

Og hvis Danmark vælger at lade sig 100 % inspirere af hollændernes beregningsmodel, så vil mink-erstatningen blive halveret.

Med andre ord: De danske minkavlere står forholdsmæssigt til dobbelt så meget i erstatning, som deres hollandske kolleger, og det vil give de danske skatteydere en ekstra milliardregning på et helt op mod et tocifret milliardbeløb, lyder beregningerne fra den hollandske ekspert i minkøkonomi Peter van Horne.

For hvis Danmark fortsætter ned af den politiske sti, der er lagt, så vil det blive særdeles dyrt for de danske skatteydere.

- Hvis man brugte den hollandske model i Danmark, så vil prisen løbe op i knap 10 milliarder kroner. Hvis man ser 10 år tilbage i stedet, så vil prisen ende på næsten det dobbelte, siger Peter van Horne, der er hovedforfatteren bag en rapport, som de hollandske politikere har bygget landets minkmodel på, og fortsætter:

- De sidste fem år giver et godt grundlag for at estimere de fremtidige priser, siger Peter van Horne, der tvivler meget stærkt på, at skindpriserne nogen sinde igen kommer op på niveauet fra 2011 til 2013.

Han slår dog også fast, at Holland og Danmark ikke kan direkte sammenlignes, fordi det allerede var planlagt, at hollænderne skulle lukke ned for minkavl i 2024.

Nedenstående viser stigningen og faldet i skindpriserne over det seneste årti.

Avler: De gode år skal med

Mens de danske politikere forsøger at komme i mål med forhandlingerne, så tripper 100-vis af minkavlere utålmodigt.

Blandt dem er John Junge fra Filskov ved Grindsted, der sammen med sin bror har drevet minkavl i 42 år, og i dag har fået sin 29-årige søn med om bord.

Han har måtte aflive samtlige af sine 40.000 mink, og det vil han kompenseres for.

- Det mest rimelige må være at gå ti år tilbage, så får vi både en periode, hvor det var en fornuftigt pris og en dårlig pris. Der er ingen tvivl om, at de næste år fremad, der vil de koste penge, de skind, siger John Junge.

For John Junge bør kompensationen for, at han må lukke sin farm og aflive alle sine dyr løbe op i et særdeles stort millionbeløb.

- Der er investeret noget over 20 millioner i sådan en farm, og dem må de komme med til os, for farmen kan ikke bruges til andet end mink. Og så må de betale for at få brækket det ned. Der skal bruges rigtig mange penge bare på at komme af med alt affald, siger den rutinerede minkavler fra Grindsted.

Derfor er der forskel mellem Holland og Danmark

  • Regeringen har lovet, at minkavlerne får fuld erstatning, og ikke et eneste parti har direkte sat sig mod dette.

  • Men hvad betyder fuld erstatning, og hvordan skal det regnes ud?

  • Det er humlen i de forhandlinger, der lige nu foregår på Christiansborg og også hovedårsagen til, at danske minkavlere kan ende med at få en langt mere lukrativ kompensation end deres hollandske kolleger.

  • Når man skal udregne erstatningen, skal man forsøge at regne ud, hvor høj en pris avlerne kan få eller vil få i fremtiden for deres minkskind.

  • I minkindustrien går prisen op og ned, og derfor tager man gennemsnittet af flere års minkpriser. De danske minkavlere og flere politiske partier mener, at man skal gå 10 år tilbage, når erstatningen skal udregnes.

  • Hvis man gør det får man blandt andet de gyldne år med i 2011, 12 og 13, hvilket får erstatningen til at stige eksplosivt. I Holland ser de derimod kun fem år tilbage og hermed er den gennemsnitlige minkpris markant lavere.

  • Tillige trækker de yderligere 15 procent fra i Holland. Det skal dog nævnes, at det hollandske minkerhverv længe har været planlagt til at skulle tvangslukke i 2024.

Flere politikere er klar til kæmpe milliardregning

Men er de danske politikere så klar til at vove pelsen og lade milliarderne rulle?

Det er de i hvert fald, hvis man spørger flere af partierne i blå blok.

Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører fra Dansk Folkeparti, er klar til at bruge mindst 20 milliarder kroner og mener ikke på nogen måde, at det giver mening at skele til Holland.

- Den hollandske model er sikkert god for dem og blev besluttet på et betydeligt anderledes grundlag.

- I Danmark kommer det som en tyv om natten og via en ulovlig beslutning, og det betyder, at minkavlerne stod i en helt anden situation. Derfor kan man ikke sammenligne de to modeller ret mange steder, siger han.

Hos De Konservative mener finansordfører Rasmus Jarlov, at han 'ikke bryder sig om, at vi skal betale så store beløb, men at det desværre er nødvendigt'.

- Det er meget store beløb også for skatteyderne, men vi kan ikke være bekendt bare at aflive et erhverv fra den ene dag til den anden uden at betale en erstatning, der svarer til det tab avlerne og branchen har haft, siger ordføreren.

Hos SF plæderer de dog for, at man ikke tager de gyldne år med, når der skal udregnes en kompensation.

- De har ret til en ordentlig erstatning, men man skal ikke milliard-overkompensere et erhverv, som gik en svær fremtid i møde, siger fødevareordfører Carl Valentin.

- Jeg har set medier skrive, at man skal bruge 20 milliarder kroner, og det er for mig helt ude i skoven. Det er et meget højt beløb for en branche, som på ingen måde står til at gå en storslået fremtiden i møde, fortsætter han.

Tilbage i minkstalden i Grindsted er det ikke kun størrelsen på millionchecken, som betyder noget lige nu.

- Øverst på ønskeseddel er, at vi gerne vil have en hurtig afgørelse, så vi kan vide, hvilke penge, vi får, og kan komme videre med vores liv, siger minkavler John Junge.