Danske pensionsselskaber samarbejder med Macquarie: Afsløring af skattefifleri gør indtryk

ATP, PKA og PFA købte i april telekoncernen TDC sammen med investeringsbanken, Macquarie, der efterforskes for bedrageri.

Pensionsselskaberne PFA, PKA og ATP, der er aktionærer i den danske telekoncern TDC, var ikke bekendte med deres samarbejdspartner Macquaries rolle i kuppet mod de europæiske statskasser.

Det oplyser ATP overfor DR Nyheder.

- De oplysninger, som DR’s TV-dokumentar har bragt, er nye for os. De gør indtryk og vil indgå i vores samlede billede af Macquarie som fremtidig investeringspartner, skriver ATP, der kommunikerer på vegne af alle tre pensionsselskaber.

Afsløret skattefifleri

Reaktionen fra de tre pensionsselskaber kommer efter afsløringen af, hvordan et netværk af internationale finansfolk og internationale banker i årevis har trukket store beløb ud af europæiske landes statskasser.

Formodet bedrageri og spekulation med udbytteskat, der alene i Tyskland, Danmark, Belgien, Frankrig og Italien kan have kostet statskasserne 410 milliarder kroner, og som involverer en række af verdens allerstørste banker. Blandt andet den australske investeringsbank Macquarie, som de danske pensionsselskaber i foråret viede sig med.

Ledelsen i Macquarie har endda personligt godkendt en skattefidus, der gik ud på at trække milliarder ud af den tyske statskasse.

Skattefrit udbytte

ATP, PKA, PFA overtog i april telekoncernen TDC sammen med Macquarie.

Og da investeringsbankens ry, grundet et udestående med det danske skattevæsen, i forvejen var blakket blandt kritikere i offentligheden, måtte ATP stå på mål for, at den nye konstruktion bag købet af TDC ikke kan ende i et skatteslagsmål.

Derfor indgik konsortiet en skatteaftale. Den skal forhindre, at der bliver trykket udbytte ud af TDC, ved at kildeskatten tilbageholdes af konsortiet, der afregner med det danske skattevæsen.

I mailen til DR understreger ATP, at at pensionsselskaberne fortsat vil "have stort fokus på at sikre, at alle skattebetalinger foregår helt i tråd med danske skatteregler".

- Det er afgørende, at vores medlemmer og kunder kan være forsikrede om, at ingen investorer i TDC har mulighed for at trække skattefri udbytter ud uden de danske myndigheders godkendelse, lyder det fra Ulrik Weuder, chef for Alternative Investeringer i ATP, i mailen.

Efterforskes for bedrageri

Macquarie er flere steder i verden blevet kritiseret for kontroversielle forretningsmetoder, og i dag er TDC-ejeren altså i søgelyset for svindel med udbytteskat, der efterforskes for bedrageri.

Banken har erkendt at have trukket milliarder op af statskassen i Tyskland, Schweiz og Frankrig, men selskabet henviser til, at man ”var en ud af mere end 100 finansielle institutioner på markedet, som man trak sig fra i 2012”.

DR Nyheder har adskillige gange forsøgt at få et interview med de tre danske pensionsselskaber. De ønsker ikke at stille op.