Danske sygeplejersker får job i nabolande

Antallet af danske sygeplejersker, der søger til Sverige og Norge, er mere end tredoblet det seneste år.

(© Colourbox)

Stadig flere danske sygeplejersker vender blikket mod det norske og svenske arbejdsmarked, fordi det kan være svært at få job herhjemme.

Antallet af danske sygeplejersker, der søger autorisation som sygeplejerske i Sverige og Norge er mere end tredoblet det seneste år. Det skriver Dansk Sygeplejeråds fagblad Sygeplejersken.

I første halvår af 2010 ansøgte 60 danske sygeplejersker om autorisation i enten Sverige eller Norge. Det tal var steget til 220 i de første seks måneder af 2011. Det viser tal fra Socialstyrelsen i Sverige og Statens Helsetilsyn i Norge.

Besparelser slår igennem

De danske sygeplejersker søger væk, fordi besparelserne på sundhedsområdet nu begynder at kunne mærkes, siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Anni Pilgaard.

- I 2010 var det danske sundhedsvæsen igennem massive besparelser med fyringer og stillingsnedlæggelser. Besparelserne slår for alvor igennem nu. Derfor ser vi den markante stigning i danske sygeplejersker, som søger autorisation i Sverige og Norge.

- Jeg er overbevist om, at det kun er begyndelsen, påpeger Anni Pilgaard.

Lavere løn og længere arbejdstid

24-årige Sandra Haahr-Nielsen er nyuddannet dansk sygeplejerske fra januar i år. Efter at hun uden held havde søgt flere job i Danmark, fik hun job som sygeplejerske på ortopædkirurgisk afdeling på Skåne Universitetssygehus.

- I Danmark ville arbejdsgiverne kun have sygeplejersker med erfaring, og besparelserne gjorde, at der var meget rift om jobbene, fortæller Sandra Haahr-Nielsen, der peger på, at lønnen er lavere i Sverige og arbejdstiden længere.

- Jeg arbejder 38,5 timer om ugen og tjener cirka 20.000 svenske kroner om måneden.

I Dansk Sygeplejeråd peger man på, at det er vigtigt, at politikerne bliver opmærksomme på udviklingen, for om få år kommer der igen mangel på sygeplejersker på danske hospitaler, og så er det helt nødvendigt, at sygeplejerskerne vender tilbage.

Facebook
Twitter