Tema Momsrytterne

Danske syrienskrigere kan være brugt som stråmænd

Danske syrienskrigere står som direktører i firmaer, der mistænkes for fusk med blandt andet moms og afgifter.

Mens tre danskere har kæmpet for IS i Syrien, har de samtidig været indsat som direktører i Danmark. Foto: REUTERS/Stringer

I december sidste år blev en dansk syrienskriger, O.S., dræbt ved et droneangreb i Raqqa i Syrien.

Han står stadig registreret som direktør i en række selskaber i København, der nu er under konkurs eller tvangsopløsning.

O.S. er én af mindst tre syrienskrigere, der ifølge DR’s Undersøgende Databaseredaktions oplysninger står som stråmænd i forskellige selskaber, efter de er udrejst til Syrien for angiveligt at kæmpe for terrorgruppen Islamisk Stat.

Momsrytterne

DR sætter fokus på organiseret og økonomisk kriminalitet – og ser nærmere på nogle af de netværk, der har rod i Danmark og tråde til hele verden. Følg med her på dr.dk hvor vi følger momsrytterne – og dem, der prøver at stoppe svindlen.

Gå til tema

En stråmand er en person, som bruges som mellemmand ofte til et ulovligt eller moralsk tvivlsomt forehavende. En person, der tager skraldet, når en virksomhed lukkes eller går konkurs.

DR’s research peger på, at i hvert fald tre danske syrienskrigere kan have fungeret som stråmænd for en række danske virksomheder, hvoraf flere er lukket med en gæld til både private kreditorer og staten i form af ubetalt moms og afgifter.

- Du kan selvfølgelig ikke udelukke, at der er tale om identitetstyveri, men det kan meget vel tænkes, at de har stillet deres identitet til rådighed for det her, nu de alligevel skulle rejse ud, siger tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen.

Ét af de selskaber, som syrienskrigeren O.S.’s har været sat i spidsen for, skylder 4,3 millioner kroner i moms for salg af blandt andet ost fra Holland. Ingen aner, hvor osten – eller pengene – er endt henne.

Firmaerne er bare en postkasse

Fødevarestyrelsen støder stadig oftere på selskaber og direktører, der reelt kun eksisterer på papiret:

- Så er virksomheden bare en postkasse, som er i gang med at oparbejde en større skattegæld, siger Michael Rosenmark.

- Vi har også stået på en parkeringsplads, hvor der slet ikke var nogen virksomhed, men det var der på papiret, siger Michael Rosenmark.

I Skat forklarer chefkonsulent Klaus Petersen, at de er opmærksomme på, at stråmænd og postkasseselskaber bruges til skatte- og afgiftsfusk, og at der er bagmænd, der trækker i trådene bagved stråmændene:

- Selvfølgelig er det nogle bagmænd, der styrer den slags selskaber – det er hele setuppet omkring et stråmandsfirma, ellers er det ikke et stråmandsfirma, siger Klaus Petersen.

Syrienskrigers firma er en lejet postkasse

Selv om den danske syrienskriger O.S. blev dræbt af et amerikansk Hellfire-missil, var det ikke ham, der var mål for det amerikanske droneangreb.

Det var derimod en højtstående, dansk-kurdisk IS-kriger, der ifølge talsmand for det amerikanske militær, oberst Steve Warren var et ”betroet medlem af Islamisk Stat og tilknyttet ledelse og kontrol, samtidig med at han også stod for håndtering og viderebringelse af penge og udstyr.”

Den dræbte danske Syrienskriger er ikke den eneste, der er dukket op som mulig stråmand efter at være udrejst til Syrien.

D.B. fra Frederiksberg har for nyligt taget navneforandring til et dansk-klingende navn. Han er direktør i seks selskaber i Københavnsområdet. Flere af selskaberne har adresse i en enkelt lejet postkasse i Albertslund.

De fleste af D.B.’s firmaer er nu under tvangsopløsning eller under konkurs, og mistænkes af blandt andre Fødevarestyrelsen for forskellige former for fusk.

Oplysninger fra Skifteretten viser, at ét af D.B.’s firmaer har overtaget biler fra et københavnsk firma, der har haft en spansk terrormistænkt som direktør.

Fra Syrien til Grønttorvet

Desuden optræder en dansk konvertit, Y.Y. i det danske selskabsregister. Vedkommende udrejste til Islamisk Stat i Syrien, men blev efterfølgende registreret som direktør i et dansk firma.

Dette firma er nu under tvangsopløsning. Det har eksisteret i en årrække, men har i de seneste år været nødlidende. Ifølge regnskaberne var der ”ingen aktivitet” i firmaet.

Sidste år blev det solgt, skiftede navn og flyttede til Grønttorvet. Umiddelbart efter blev syrienskrigeren Y.Y. indsat som direktør. Registreringen er sket med Y.Y.’s NemID.

DR har forgæves forsøgt at kontakte de udrejste syrienskrigere for at få en kommentar. I forbindelse med O.S. skete det før hans død.