Danske varmeværker anklages for at fyre med ”blodkul”

To offentlige værker i Nordjylland og på Fyn bruger kul fra det omstridte mineselskab Drummond i Colombia. Vi er chokerede og overraskede, lyder det fra værkerne.

Flere end 100.000 husstande får varme fra Nordjyllandsværket, som fyrer med kul fra omstridte miner i borgerkrigshærget region. Drummond er den andenstørste kulmineoperatør i Colombia.

Der er kortere mellem den colombianske borgerkrig og de danske radiatorer, end man måske lige skulle tro.

Til aften kan DR Nyheder afsløre, at det omstridte amerikanske mineselskab Drummond leverer kul til de to kommunaltejede kraftvarmeværker Fynsværket og Nordjyllandsværket.

Det viser en opgørelse fra de colombianske myndigheder.

- Det er dybt problematisk, at de danske energiselskaber får leveret kul fra Drummond, og det er ganske overraskende, at vi som danske forbrugere skal få energi fra kul, som er udvundet på så problematisk vis, siger Misha Wolsgaard, der er seniorrådgiver hos Ibis-Oxfam.

Forfølgelse og drab

Drummond beskyldes blandt for at have støttet paramilitære grupper i den nordcolombianske Cesar-region, der har været hærget af borgerkrigslignende tilstande siden 1990'erne.

De paramilitære grupper i Cesar-regionen har stået bag tusindvis af mord og sendt næsten 60.000 personer på flugt.

Samtidig beskylder menneskerettighedsgrupper Drummond for indirekte at stå bag drabene på flere fremstående fagforeningsfolk.

- Drummond opretholder sin kontrol over udvindingen af kul i Colombia og i særdeleshed regionen ved at forfølge og undertrykke dem, som tør sige dem imod, siger Misha Wolsgaard, som betegner kullet som 'blodkul'.

- Det er veldokumenteret, at Drummond er sat i forbindelse med de her paramilitære grupper, og som dansk energiselskab må man forvente at tage ansvar for sin forsyningskæde, fortsætter hun.

Vattenfall som mellemmand

Inden for de seneste to år har Aalborg og Odense Kommuner købt kraftvarmeværkerne af det svenske energiselskab Vattenfall, som siden har stået for leverancen af kul til de offentligt ejede værker.

Opgørelsen fra de colombianske myndigheder viser, at de danske værker har importeret kul for op mod 200 millioner kroner.

Men ifølge kommunerne har de på intet tidspunkt været klar over, at den varme, de sender ud i de danske hjem, stammer fra Drummonds omstridte kulminer i Colombia.

Kommunerne henviser til Vattenfalls garantier om, at energiselskabet opretholder menneskerettigheder og høje etiske standarder, når der handles kul med underleverandører.

- Det kommer meget bag på mig at høre, at størstedelen af det kul, vi har modtaget på Nordjyllandsværket, er kommet fra Drummond. Da vi havde et møde den 24. maj forstod jeg, at de ikke havde nogen handel med Drummond, siger Lasse Olsen, der er bestyrelsesformand for Nordjyllandsværket og rådmand og repræsenterer Enhedslisten i byrådet i Aalborg Kommune.

Vattenfall: En yderst uheldig situation

Det statslige energiselskab Dong Energy besluttede i 2006 at bandlyse al kul fra Drummond-minerne i Colombia.

Den holdning har Vattenfall dog ikke, forklarer Ole Bigum Nielsen, der er landechef for Vattenfall i Danmark.

- Andre har forladt Drummond. Vi har så ment, at det er bedre at forsøge at påvirke som indkøber. Heldigvis er der sat en proces i gang mod fred, og vi har så valgt den strategi, at vi aktivt vil forsøge at påvirke processen i en positiv retning, siger Ole Bigum Nielsen.

Han anerkender dog, at anklagerne mod Drummond er hårde og fortæller, at de efterlader Vattenfall 'påvirkede'.

Han beklager også, hvis kommunerne ikke har været orienteret om Vattenfalls køb af Drummond-kul.

- Jeg skal naturligvis være den første til at sige, at det er en yderst uheldig situation. Jeg kender ikke detaljerne, jeg har ikke været med i diskussionerne tidligere. Men som udgangspunkt vil jeg sige, at Vattenfall på intet tidspunkt hverken dengang eller nu har nogen som helst interesse i at fortie noget vedrørende kul.

- Vi taler for åbenhed, og information står højt på agendaen, og vi har ikke haft nogen interesse i ikke at sige tingene, som de er, siger Ole Bigum Nielsen.

Drummond fordømmer bander

I et skriftligt svar til DR Nyheder afviser PR-chef i Drummond Paulo González, at selskabet har noget med de paramilitære grupper i den nordlige colombianske region, som har dræbt tusindvis og sendt omkring 60.000 lokale på flugt.

- Drummond fordømmer og tager afstand fra disse bander og deres kriminelle handlinger. Drummond har ikke haft forbindelse eller aftaler med disse bander, lige som vi ikke har haft kontakt med andre grupper uden for loven. Det er blevet bevist igen og igen i USA og i colombianske domstole, skriver han.

- Disse bander arbejder uden for loven og repræsenterer ikke eller forsvarer Drummonds interesser. På alle tidspunkter har vi arbejdet med colombianske institutioner om at håndtere eventuelle trusler eller menneskerettighedskrænkelser mod vores medarbejdere, skriver Paulo González.

FacebookTwitter