Danske virksomheder kan spare på energien

Virksomheder kan spare milliarder af kroner ved at spare på energien. På få timer kan de finde millionbesparelser, der giver flere penge og måske flere job.

De fleste virksomheder kan spare mange penge ved at dæmpe energiforbruget. Også store og miljøbevidste virksomheder som eksempelvis Carlsberg kan hente millioner på den måde.

3,5 milliard kroner - svarende til prisen på 7000 jobs. Eller nyt job til alle i Fåborg.

Så meget kan private danske virksomheder spare - hvis de skruer ned for energiforbruget. Og gevinsten kan hentes alene ved såkaldte "medarbejderdrevne besparelser". Sådan lyder konklusionen i en ny økonomisk analyse fra fagforbundet 3F.

Halvdelen af de 3,5 milliarder kroner kan hentes ved, at medarbejderne selv begynder at opføre sig mere grønt, når de er på arbejde. Og den anden halvdel skal komme fra medarbejdernes ideer til nye teknologiske tiltag.

_ Men det kræver, at ledelsen er åben over for medarbejdernes ideer, at den sætter de nødvendige ressourcer af - herunder sender medarbejdere på efteruddannelse, der er relevant for arbejdet med energibesparelser, lyder det fra 3Fs miljøpolitiske konsulent Jesper Lund-Larsen.

Bruger meget energi

Medarbejdere i danske virksomheder bruger i dag 50 - 1000 gange mere energi, når de er på arbejde, end når de er hjemme.

Der er derfor rigtig mange penge at hente. Sådan lyder budskabet fra virksomheden Danfoss Solutions, som har specialiseret sig i at finde energibesparelser i private virksomheder.

- Halvdelen af de besparelser, vi finder kommer fra medarbejderne. Og der er mange penge at spare, siger projektleder i Danfoss Solutions Harald Karlsen til Magasinet Penge.

Dansk Industri bakker op

Dansk Industri har ingen kommentar til 3Fs regnestykke, men er enig i, at sparepotentialet er "meget stort" - og at medarbejderne skal spille en central rolle, når besparelserne skal findes:

- Medarbejderne har jo fingrene i substansen hver dag og kan derfor hurtigt identificere besparelsespotentialet i deres daglige arbejde. Derudover er det også medarbejderne, der betjener de energiforbrugende maskiner og udstyr, og energiforbruget er derfor afhængigt af, hvor energiintelligent de bliver brugt, siger konsulent Casper Andersen fra Dansk Industri Energibranchen.

Han fastslår dog, at energiinvesteringerne skal være rentable for virksomhederne:

- Ellers bliver de selvfølgelig ikke gennemført. Det forudsætter en tilbagebetalingstid på 1-2 år i deres øjne, ellers bliver det for usikkert.

Grønne Carlsberg kan blive grønnere

Carlsberg er en af de danske virksomheder, som allerede er langt fremme i de grønne sko. Virksomheden har arbejdet systematisk med energibesparelser i 15 år. Alligevel bruger bryggerigiganten lige så meget vand som Middelfart og lige så meget strøm som Thisted.

Magasinet Penge viser i aften, hvordan det er muligt at finde store energibesparelser selv hos en miljøbevidst virksomhed som Carlsberg. Konsulenter fra Danfoss Solutions og Carlsbergs egne medarbejderd finder på bare halvanden time besparelser for mere end 1,5 millioner kroner. Og de skønner, at der kan hentes det dobbelte hos bryggeriet i Fredericia.