Danskere donerer 200.000 til Wikipedia

1072 danskere har siden sidste sommer doneret penge til det brugerstyrede internetleksikon Wikipedia. I alt har danske brugere doneret 200.000 kroner

Danske internetbrugere hjælper til at holde verdens største internetleksikon kørende.

Det brugerstyrede internetleksikon Wikipedia har de seneste måneder bedt brugerne om at donere penge til at sikre driften af den enorme encyklopædi.

Den opfordring har 1072 danskere taget op, og de har doneret i alt 200.000 kroner til projektet siden sidste sommer. Det viser beregninger, som Wikipedia har lavet for DR Nyheder.

Mange små donationer

- Jeg synes, der er glædeligt, fordi det viser, at en del mennesker er villige til at betale penge til noget, som de får gratis, siger Niels Mølbjerg Lund Pedersen, der har været ekstern lektor på IT-Universitetet og har skrevet speciale om Wikipedia.

Den gennemsnitlige danske donation er på 186 kroner, hvilket indikerer, at der er tale om mange private donationer.

Sværere end Haiti

Umiddelbart lyder 200.000 kroner ikke af meget, når man tænker på, hvordan millionerne i disse uger ruller ind til ofrene for jordskælvet i Haiti. Alligevel glæder Niels Mølbjerg Lund Pedersen sig over resultatet.

- Det er selvfølgelig også nemmere at indsamle til et presserende humanitært projekt, end det er at indsamle til Wikipedia, som bygger på mere langhårede idealer om vidensdeling mellem mennesker, siger Niels Mølbjerg Lund Pedersen til DR Nyheder.

40 mio. i alt

På verdensplan har Wikipedia indsamlet over 40 millioner kroner de seneste måneder. Hvordan Danmark rangerer på listen over donor-nationer er uvist, da Wikipedia endnu ikke har behandlet alle data fra de forskellige lande.

Sidste år lå Danmark trods vores lave befolkningstal placeret som nr. 16.