Danskere ligeglade med overtræk

Hvorfor er det, at dankortet løber løbsk nogle måneder, og hvorfor bliver mange ved med at lave overtræk på kontoen? DR Nyheder Online har talt med to danskere, der svinger dankortet, selvom der ikke er penge på kontoen.

Mange danskere har svært ved at styre deres private økonomi. Demå betale dyre renter og gebyrer, fordi de halter bagefter medregningerne eller overtrækker deres konto. Men hvorfor er det, atdankortet løber løbsk nogle måneder, og hvorfor bliver mange vedmed at lave overtræk på kontoen?

DR Nyheder Online har talt med to danskere, der begge befinder sigi lavindkomstgruppen og kører kortet gennem dankortterminalenvelvidende, at der ikke er penge på kontoen.

Penge interesserer mig ikke

Nanna Frank Rasmussen er 26 år og studerende. Hun lever af SU,SU-lån og et deltidsjob, hvilket giver hende cirka 7500 kroner ommåneden efter skat. Derudover har hun en kassekredit på 20.000kroner.

- Reelt ved jeg ikke, hvor mange penge jeg bruger. Det eneste,jeg holder øje med, er, om jeg har hævet mere end de 20.000. Det erlidt pinligt, men jeg aner faktisk ikke, om min konto står i minus14.000 eller minus 17.000, siger hun.

Når Nanna Frank Rasmussen ikke har noget overblik over sinepenge, skyldes det, at hun i bund og grund ikke interesserer sigfor sin økonomi.

- For det første fordi jeg ikke kan finde ud af det, og for detandet fordi jeg ikke vil lade penge styre mit liv. Jeg harsimpelthen ikke lyst til at have med min økonomi at gøre, sigerNanna Frank Rasmussen fra København.

»Det er to årsiden sidst, jeg så min bankrådgiver. Det var, da jeg skulle haveforhøjet min kassekredit«

Undgår bankrådgiveren

Nanna Frank Rasmussens dankort løber løbsk sådan cirka hver andenmåned. Som regel er det fordi, hun bliver fanget af et tilbud oggør impulsindkøb. Ellers skyldes det måske lidt for mange cafébesøgeller biografture med vennerne.

- Har jeg brugt mange penge, er det måske fordi, jeg har glemten tur i byen. Generelt drejer det sig om penge, der bliver brugt isociale sammenhænge, siger hun.

De gange, hvor det er gået rigtig galt, har Nanna FrankRasmussen måtte låne penge af sin familie. Hun vil nemlig nødig sesin bankrådgiver i øjnene.

- Det er to år siden sidst, jeg så min bankrådgiver. Det var, dajeg skulle have forhøjet min kassekredit, siger hun.

Overtræk hver måned

En anden forbruger, der jævnligt svinger dankortet, er 27-årigeBritt Mathiassen, der er IT-medarbejder og specialestuderende vedIT-Universitetet i København. Næsten hver måned ender det med, athun laver et overtræk på kontoen på omkring 1000 kroner.

- Jeg ved godt, hvornår jeg bruger for mange penge. Problemeter, at jeg ikke har en regelmæssig indkomst, da jeg nogen månederarbejder mere end andre. Så hvis jeg har vænnet mig til at brugemange penge, er det svært at sætte forbruget ned igen, siger BrittMathiassen.

Alligevel mener hun, at hun har overblik over økonomien, og hunforsøger at have styr på den.

- Jeg laver overtræk, fordi det kan lade sige gøre. Ellers villejeg jo ikke gøre det. Jeg kender en del, der har skaffet sig af medderes dankort af den grund, men jeg ville simpelthen ikke kunneundvære det, siger hun.

Hendes overforbrug skyldes mange forskellige udgifter. Det kanvære alt fra mad, en tur til Jylland eller tøj og cd’er, der fårkontoen til at gå i minus.

Facebook
Twitter