Danskere siger nej til lavtlønsjob: Dem tager udlændinge

Hver tiende danske lønmodtager arbejder for under 130 kroner i timen. Jobcentre har spillet fallit, lyder det.

Udlændinge er mere villige end danskere til at tage job, hvor lønnen er lav.

En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at 27 procent af alle de udenlandske statsborgere, der arbejder i Danmark, har et job, der giver under 130 kroner i timen. Kun 10 procent af danske lønmodtagere går til den løn, skriver Jyllands-Posten.

Udviklingen er et udtryk for, at Danmark er ved at miste arbejdspladser på en ny måde, siger arbejdsmarkedsforsker ph.d. Jens Arnholtz fra Københavns Universitet.

- Hidtil har vi kunnet se, hvordan danske arbejdspladser er forsvundet, fordi fabrikker er flyttet til udlandet. Nu ser vi, at danske arbejdspladser her i landet i lavtlønsområdet i stigende grad bliver besat af udlændinge, der kommer til landet for at arbejde.

- Det kan på længere sigt gøre det vanskeligt at få jobbene tilbage på danske hænder igen, hvis man ønsker det.

Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jørn Neergaard Larsen mener, at opgørelsen er et udtryk for, at jobformidlingen i Danmark har spillet fallit:

- Der er givetvis tusindvis af danskere, der ville kunne have taget disse job, hvis de havde ønsket det, men de er i stedet blevet fastholdt i offentlig forsørgelse.

- Det er en kæmpemæssig falliterklæring både for vore jobcentre, for vore a-kasser og for de politikere, der har skabt den nuværende beskæftigelsespolitik, siger han til Jyllands-Posten.

I LO skyder faglig sekretær Ejner K. Holst tilbage på arbejdsgiverne.

- Det er et paradoks, at vi har en dansk arbejdskraftreserve, som arbejdsgiverne ikke vil ansætte, siger han til avisen.

/ritzau/

Facebook
Twitter