Danskerne spilder formuer på dyre lån

Danskernes lån til forbrug er steget 40 procent siden 2001. Men syv ud af ti aner ikke, hvad de betaler for den slags lån. Mange betaler urimeligt høje renter og omkostninger på over 50 procent.

Der er rigtig mange penge at spare, hvis man undgår de dyreste forbrugslån. (Foto: DR © DR)

Lån 5.000 kroner her og nu, og få råd til alle julegaverne. Sådan et tilbud bliver mange danskere fristet af. Men overraskende mange glemmer, at de hurtige forbrugslån er hundedyre.QuickVote: renter

Hele syv ud af ti danskere kender ikke prisen på deres forbrugslån i banker og kreditselskaber, viser en ny undersøgelse som familie- og forbrugerminister Lars Barfoed har fået lavet. Det er bekymrende, mener ministeren.

- Det er helt hen i vejret, at man ikke ved, hvor mange omkostninger der er forbundet med at låne penge. Det er noget vi på den ene eller anden måde skal gøre noget ved, siger Lars Barfoed til Berlingske Tidende.

Rente på over 50 procent

Danskerne låner flere penge til forbrug end tildligere. Netop forbrugslånene er steget med 40 procent siden 2001. Men man skal kigge sig godt for, før man skriver under. Et lån på 5.000 kroner kan koste helt op til 2.855 kroner i renter og omkostninger i de dyreste kreditselskaber.

Derfor kan det tit bedre betale sig at få udvidet sin kassekredit, end at tage et nyt lån. Forklaringen er, at der er mange gebyrer, for eksempel oprettelsesomkostninger, på et helt nyt lån.

Hvis man overvejer et lån, skal man altid få oplyst de årlige omkostninger i procent, ÅOP. Det inkluderer nemlig alle de omkostninger, der er på et lån, blandt andet renter, månedlige gebyrer og oprettelsesomkostninger.

Nogle lån billigere end banken

Der er dog enkelte af de hurtige kontantlån, der er billige. For på nogle kontokort kan man udover rabatten også låne pengene rente- og afdragsfrit. Og her er det faktisk billigere end at gå i banken. Læs mere ved at klikke på linket øverst til højre på siden.

Facebook
Twitter