Danskerne stifter 500 nye virksomheder om ugen

Antallet af nystartede danske virksomheder er steget kraftigt i 2014, viser tal fra Det Centrale Virksomhedsregister.

Danskerne stifter selskaber i et tempo, der ikke er set siden de mest rødglødende år op til finanskrisen.

De værste krisetegn er ovre, og noget kan tyde på, at det har skabt grobund for en ny generation af iværksættere.

Tal fra Det Centrale Virksomhedsregister, CVR, viser, at antallet af nystartede virksomheder i 2014 er i kraftig vækst.

Således er der stiftet 13.000 nye virksomheder alene i det første halvår af 2014. Det svarer til 500 nye virksomheder om ugen siden årsskiftet.

- Der er en udpræget optimisme omkring iværksætteri i øjeblikket. Udover, at det er en trend, så er vi også nået dertil, hvor iværksætterne kan øjne opsvinget, og derfor tør starte nye virksomheder, siger Christian Walther Øyrebø, formand for Dansk Iværksætter Forening.

Markant skifte

Også hos Dansk Erhverv ser man den stigende iværksættertendens som et tegn på, at økonomien nu igen tillader at drømme stort, siger cheføkonom Michael Stæhr til DR Nyheder.

- 2014 står ud som et rekordår, hvis vi ser på tiden efter finanskrisen. Der er simpelthen sket et niveauskifte og det er glædeligt. Det er helt tydeligt, det er sket i takt med, at økonomien nu har det bedre.

40 procent flere nye selskaber

Årets mange nye virksomheder er langt fra 'business as usual'.

Første halvårs virksomhedsboom betyder, at der startet 40 procent flere nye selskaber i forhold til samme periode i 2013.

De seneste fem år har antallet af nystiftede selskaber ellers ligget på nogenlunde samme lave niveau, men nu ser kurven altså endelig ud til at være knækket efter finanskrisen.

Faktisk skal man helt tilbage til 2006, 2007 og 2008 for at finde et lignende virksomhedsboom.

Nu bliver den næste opgave at skabe vækst og få skabt flere job i de nye virksomheder.

- Der er klart, at nogle af alle de her virksomheder, de opstår og dør igen hurtigt. Men vi ved også, at dem, der får etableret sig, skaber en masse jobs, siger Michael Stæhr fra Dansk Erhverv.

Start en virksomhed for én krone

Med til historien hører også, at der fra årsskiftet blev opfundet en helt ny selskabsform, de såkaldte iværksætterselskaber, også kaldet IVS'er, som gør det muligt at stifte et selskab for en enkelt krone.

- Det åbner op for, at unge mennesker, der ikke har fremskaffet kapital til at åbne et ApS, alligevel har mulighed for at åbne selskaber, og det gør de i meget højere grad end tidligere, fortæller formanden for iværksætterforeningen.

Han oplever en markant stigning i henvendelser fra unge iværksættere.

Selv, hvis man tager den nye selskabstype helt ud af opgørelsen, stiftes der flere selskaber i 2014 end de foregående år.