Datatilsynet om Nets-salg: Vi kan ikke tjekke i udlandet

Hvis danskernes data rykker udenlands ved salg af Nets, kan Datatilsynet kan intet stille op, erkender direktør.

Nets håndterer blandt andet 33 millioner kort og behandler 30-35 procent af alle nordiske korttransaktioner. (Foto: © Nikolaj Linares, Scanpix)

Herhjemme har Datatilsynet beføjelser til at føre tilsyn med virksomheder som Nets, der ejer Dankort, NemId og Betalingsservice og er i besiddelse af personfølsomme oplysninger fra millioner af danskere.

Men bliver Nets solgt til udenlandske ejere, og den følsomme hardware rykker med, er det ikke længere muligt for Datatilsynet at holde øje med, om danskernes oplysninger ender i de forkerte hænder.

- Hvis det udelukkende foregår i udlandet, så må jeg bare sige, at så har vi ingen kompetencer, så er vi ude af billedet, siger konstitueret direktør Birgit Kleis til DR Nyheder.

- Vi er sat til at håndhæve danske regler, så hvis man beslutter at flytte til udlandet, jamen så er det uden for vores rækkevidde. Alt andet lige er det nemmere at holde øje med virksomheder, der er i Danmark, siger hun.

Finanstilsynet kan kun holde øje i EU

Birgit Kleis vil ikke direkte forholde sig til, hvor problematisk det er, hvis Nets rykker sin hardware og dermed danskernes personfølsomme oplysninger til udlandet.

Hun siger dog:

- Man kan komme i klemme, hvis man handler med et firma, der ikke opererer på dansk jord og efter danske regler. Men de, der indgår kontrakter med udenlandske virksomheder, har jo som udgangspunkt selv et ansvar for at holde øje.

- Det kan være bekymrende, at der ikke er en dansk indsats. Men det kan jo være, at dataene er bedre beskyttet end herhjemme. Jeg kender ikke reglerne i andre lande, men der er andre myndigheder, der har beføjelser i udlandet, siger direktøren.

Hun henviser til, at Finanstilsynet fortsat har mulighed for at føre tilsyn med Nets' forretning, hvis virksomheden vel og mærke bliver inden for EU's grænser.

Kan ende hos amerikanerne

Finanstilsynet har på Finansforbundets hjemmeside udtalt, at det med en lovændring er muligt at stille krav til Nets om, at virksomheden skal lade den fysiske lagring af personfølsomme oplysninger blive inden for EU.

Men Nets kan ende på amerikanske hænder. Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs skal angiveligt være blandt de mulige købere. Indtil videre har både europæiske og amerikanske investorer i hvert fald vist interesse for at købe virksomheden.

Nets blev sat til salg sidste år, da ejerne ikke længere er enige om, hvordan virksomheden skal udvikles fremover.

Størstedelen af selskabet ejes af Danske Bank, Nordea, Nationalbanken samt norske DNB. Virksomheden er vurderet til at have en værdi på mellem 12-15 milliarder. Salget af Nets ventes at falde på plads i løbet af foråret.

Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen (S) siger til Berlingske, at de aftaler og regler, der i dag gælder for Nets, ikke vil ændre sig, selv om selskabet bliver solgt til udlandet.