De danske aktier åbner i plus efter blodrød mandag

Det danske C25-indeks stiger en smule ved åbning.

Aktierne tog store fald i går, nu afventer alle, hvordan udviklingen bliver i dag. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Det danske C25-indeks er i dag åbnet med en lille stigning. De største danske aktier begynder dagen med en stigning på omkring 1 procent. Det er Mærsk og FLSmidth, der trækker de største stigninger.

Stigningen kommer efter, at dagen i går var præget af store aktiefald både i Danmark og andre markeder.

Det danske C25 indeks faldt i går med 5,5 procent. Det er det største fald i C25-indeksets levetid. De store fald kom som en reaktion på, at markedet frygter de økonomiske konsekvenser af udbruddet af coronavirus.

- Det er et udtryk for, at der på finansmarkederne er meget stor nervøsitet over virusudbruddet. Det skyldes, at det er svært at vide, hvor store de økonomiske konsekvenser bliver. I værste tilfælde kan de blive ekstremt store, lød det mandag fra Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

I USA var faldene endnu større i går. Selvom den amerikanske aktiehandel blev midlertidigt suspenderet, sluttede dagen alligevel med betydelige fald på de tre toneangivende markeder.

S&P 500-indeks sluttede med et fald på 7,6 procent, Nasdaq faldt med 7,3 procent og Dow Jones faldt med 7,8 procent.

Oliepriserne faldt også markant natten til mandag. Det skyldtes både, at coronavirussen får hele verden til at bruge mindre olie, og at der lige nu er en priskrig i gang om olien mellem nogle af de store olieproducerende lande.

Stigninger i Asien

Også i Asien var markederne ramt. Da de åbnede natten til tirsdag dansk tid, begyndte markederne med store fald. Men de rettede sig i løbet af handelsdagen. Nikkei 225-indekset er steget med 0,8 procent efter et fald på over 4 procent. Og det bredere Topix-indeks steg 1,4 procent efter et indledende fald på 4,5 procent.