Deleøkonomi kan udfordre traditionelle virksomheder

Flere og flere danskere benytter sig af såkaldt deleøkonomi, hvor privatpersoner tilbyder en række forskellige services.

Flere og flere danskere bruger services som Airbnb.com eller Minbildinbil.dk til at tjene lidt ekstra ved at udleje deres hjem eller bil til fremmede.

Den slags folkelige forretningsformer er en del af det, der kaldes deleøkonomi. Og den breder sig så meget, at den snart kan true traditionelle virksomheder.

Det vurderer ekspert i deleøkonomi hos Innovation Lab i Aarhus, Louise Jakobsen.

- Det kan i hvert fald betyde færre brugere, det kan betyde mindre indtjening, og det kan i sidste ende måske endda betyde, at man lukker afdelinger ned, siger hun.

Privat fragt

Én af de nye muligheder indenfor deleøkonomien er Bringrs.dk, hvor private kan tage fragt med for folk, når de alligevel skal ud at køre.

Afsenderen betaler et relativt beskedent beløb for ydelsen, for eksempel et supplement til benzin-udgiften.

Én af dem, der sender fragt med private bilister, er Rasmus Hogreffe, direktør i Eventfabrikken. Han er glad for muligheden.

- Når vi skal have transporteret ting fra A til B, kan vi bruge kurér, men det er meget mere fleksibelt og omkostningseffektivt at bruge en privat, siger han.

Populært i USA

Deleøkonomien er kommet til Danmark fra USA, hvor den bliver brugt af hver fjerde amerikaner.

Helt så populært er det endnu ikke i Danmark.

- Vi har set en rigtig stor popularitet i lande som USA, og jeg tror, det kommer til at være noget lignende herhjemme, men der skal selvfølgelig mange flere brugere til, før det rigtig begynder at blive populært, siger Louise Jakobsen.

Facebook
Twitter