Den amerikanske centralbank står imod pres fra Donald Trump

Donald Trump kritiserer centralbankchef Jerome Powell for at hæve renten.

(Arkiv) Donald Trump (tv) og Jerome Powell følges ad efter et pressemøde foran Det Hvide Hus. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Den amerikanske centralbankdirektør, Jerome Powell, har annonceret gradvise renteforhøjelser og fastslår, at banken vil gøre, hvad end det kræver for at sikre, at inflationen ikke løber løbsk.

Det sker på trods af modvilje fra præsident Donald Trump.

Ifølge centralbankchefen er der nemlig i øjeblikket ingen klare tegn på, at inflationen vil accelerere og lande over bankens målsætning, og han ser heller ingen forhøjet risiko for en overophedning. Men hvis det skulle ske, så er Federal Reserve klar til at reagere.

- Vi gør, hvad end det kræver, hvis inflationen skulle gå markant op eller ned, eller hvis en krise skulle true igen, lød det fra Jerome Powell på centralbankernes årlige symposium i Jackson fredag.

Udmeldingen fra Jerome Powell kommer efter den amerikanske præsident, Donald Trump, i midtugen sagde, at han gerne så, at centralbanken, Federal Reserve, stoppede med at hæve renten for at stimulere økonomien og investeringslysten.

I et interview med Reuters sagde Trump, at ”jeg er ikke glad for hans (Jerome Powells, red.) renteforhøjelser, nej. Jeg er ikke glad”.

Ekspansiv finanspolitik

Den amerikanske centralbank har en unik position inden for den amerikanske administration, hvor centralbanken er regeringens ansvar, men arbejder uafhængigt med undtagelse af tilsyn fra Kongressen.

Derfor skal banken ikke lade sige påvirke af politisk pres, mener Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje:

- En centralbank skal per definition være uafhængig, men Trump udfordrer desværre den uafhængighed. Forhåbentlig er Powell stærk nok til at stå imod Trumps pres, siger Henrik Franck i en skriftlig kommentar til DR Nyheder og fortsætter:

- Der er masser af historisk belæg for at sige, at uafhængige centralbanker spiller en afgørende rolle i at kontrollere inflation og sikre stabile renter, som er grundlaget for den velstand, som borgere og virksomheder skaber.

USA fører i forvejen en særdeles ekspansiv finanspolitik med den meget omfattende skattereform, som præsidenten har fået igennem, som det klareste eksempel.

Dermed har Jerome Powell fået sin sag for, når Donald Trump tydeligt siger, at han gerne så, at Powell undlod at hæve renten, som Centralbanken har gjort det to gange i år og formentlig agter at gøre to gange yderligere.

Nixon-spøgelset

Rentenhævninger passer særdeles dårligt i de handelspolitiske aggressioner, som Trump har gjort på det internationale finansmarkeder med handels- og valutakrige med resten af verden, især Kina og EU.

- Trumps logik er, at andre lande får hjælp fra deres centralbanker, så det skal han også have. Så pyt med uafhængigheden, der bliver skyllet ud som barnet med badevandet, siger Henrik Franck.

Under valgkampen var Trump ikke bleg for at kritisere Jerome Powells forgænger Janet Yellen for at hjælpe tidligere præsident Barack Obama. Men det oftest brugte eksempel omkring præsidentielt pression af centralbankchefen stod Richard Nixon for.

Da Nixon stillede op til valget i 1972 udskiftede han centralbankchef William McChesney Martin med sin egen marionetdukke Arthur Burns, som han pressede til at holde renterne nede i ønsket om at fremvise en stærk økonomi og lav arbejdsløshed.

- Derfor må man krydse fingre for, at Jerome Powell er stærk nok og har tilstrækkelig meget integritet til at modstå Donald Trumps pres. Så ukonventionel en præsident, som Trump er, kan man desværre ikke vide sig helt sikker på, siger Henrik Franck.

Efter sidste rentestigning i juni ligger Centralbank-renten nu på mellem 1,75 og 2 procent.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk