Den Europæiske Centralbank hæver renten med 0,5 procentpoint

Det er sjette gang, at banken hæver indlånsrenten.

ECB er centralbanken for de 19 EU-lande, der har euroen som valuta. (Foto: © Wolfgang Rattay, Ritzau Scanpix)

OPDATERET: Afsnit tilføjet til artikel klokken 14:37 med citater fra cheføkonom Jesper Juul Borre.

Den Europæiske Centralbank (ECB) har i dag hævet renten - igen, igen.

Denne gang hævede centralbanken renten med 0,5 procentpoint, så indlånsrenten nu ligger i alt på tre procent.

Det er sjette gang i løbet af det seneste år, at centralbanken får renten til at stige. Dermed er den nye indlånsrente den højeste rente hos centralbanken, siden finanskrisen brød ud i 2008.

Rentestigningerne er et værktøj til at bekæmpe den høje inflation, som kan mærkes i størstedelen af Europa.

Rentestigningen bakkes op af Nationalbanken, som på et pressemøde onsdag præsenterede en ny analyse af dansk økonomi.

Her fortalte Nationalbankens direktør, Christian Kettel Thomsen, at der er et behov for en stram økonomisk politik, hvis det skal lykkes os at få inflationen ned.

Det forventes også, at Nationalbanken hæver sin rente efter ECB’s udmelding. Hvor meget banken vil hæve sin ind- og udlånsrente med - også kaldet foliorenten - løfter de sløret for klokken 17 i eftermiddag.

Nationalbankens rentestigning sker på baggrund af, at den danske krone er låst fast til euroen og følger euroens valutakurs.

Ind- og udlånsrenten hos Nationalbanken er dog indtil videre ikke lige så høj som Den Europæiske Centralbanks rente. I øjeblikket ligger den danske foliorente på 2,1 procent.

Når udlånsrenten hæves, bliver det dyrere for privatpersoner at låne til for eksempel en ny bil eller vaskemaskine, mens det bliver dyrere for virksomheder at optage et lån i banken.

Derimod bliver det mere attraktivt at spare op med en høj indlåndsrente. De høje rentestigningerne har til opgave at lægge en dæmper på økonomien og sænke forbruget ude i samfundet.

Den amerikanske centralbank har siden marts også hævet renterne, så renten nu ligger på i alt 4,25 procent.

Ændrer rente trods bankuro

Rentestigningen sker, på trods af uro i banksektoren rundt i verden.

Der havde ellers været spekulationer i, at Den Europæiske Centralbank ville mindste rentestigningerne, efter den amerikanske Silicon Valley Bank kollapsede og et stort kursfald hos schweiziske Credit Suisse, som skete i onsdag.

- Der er fuld fart på ECB. Renteforhøjelserne fortsætter ufortrødent. Den seneste tids massive uro har ikke givet slinger i valsen hos ECB, som bliver ved med at kæmpe benhårdt for at få inflationen ned, skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, til DR.

Han vurderer, at rentestigningerne betyder meget for centralbankens troværdighed.

- Der var spekuleret i, om centralbanken ville holde fingrene fra renteknappen som følge af uroen. Men det ville have sendt et meget dårligt signal fra ECB, som gør klogt i fortsat at hæve renten, skriver Jeppe Juul Borre.

Du kan høre mere om den seneste uges bankkrak og frygten for en ny finanskrise i tirsdagens udgave af Deadline:

Deadline: Bankkrak og krisefrygt