Den gyldne direktør: Bo Nilsson kan få næsten 2 milliarder kroner i bonus

Nets’ topchef fik sidste år en halv milliard for sin indsats. Nu er der udsigt til en endnu større bonus.

Bo Nilsson er allerede blevet en meget rig mand af jobbet hos Nets. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Han er formentlig den ubetinget højest betalte lønmodtager i landet de seneste år. Nets’ topchef Bo Nilsson har på sine fem år i spidsen af firmaet fået over en halv milliard kroner ud af indsatsen.

Men fra sin 269 kvadratmeter store villa på en sidevej til Strandvejen i Hellerup kan han formentlig se frem til en endnu højere fortjeneste de kommende år.

Ifølge avisen Børsen har 60-70 chefer i Nets nu fået tilbudt et nyt aktieprogram. Deres gevinster afhænger af, hvor godt firmaet klarer sig de næste fire år.

Hvis det går rigtig godt, kan Bo Nilsson alene gå hjem med helt op til 1,9 milliarder kroner. Han har til gengæld selv investeret 200 millioner kroner.

Bo Nilsson startede dog et mere ydmygt sted, da han i 2013 kom til Nets som finansdirektør efter en årrække at have boet og drevet sine egne virksomheder i Portugal.

30 millioner blev til 600

Men allerede i 2014 blev han hevet frem i første række og udnævnt til administrerende direktør. Det var god timing. Nets blev på det tidspunkt købt af pensionsgiganten ATP og to amerikanske kapitalfonde, og de havde planer om en børsnotering.

Og det var allerede her, Bo Nilsson og hans families økonomiske fremtid blev gjort aldeles tryg.

Før børsnoteringen af Nets i 2016 fik han mulighed for at investere 30 millioner kroner i Nets-aktier til en kurs, der var så favorabel, at han i 2018 havde tjent næsten 600 millioner på investeringen.

Den store gevinst vakte forargelse, men det har ikke skræmt den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman, som købte virksomheden sidste år, fra nu at gentage øvelsen. Og der kan det spille ind, at ejeren er fra USA.

- Vi har de seneste år set større og større bonus- og optionsprogrammer, især når der er tale om amerikanske ejere som her i tilfældet med Nets, siger DR's økonomikorrespondent Casper Schrøder.

Kan få tilbageslag

Den potentielle milliardbonus kan dog ende med at få konsekvenser for hele det danske erhvervsliv. Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, er i dag ude med en melding om, at det nu er på tide at sætte et loft over bonusordninger.

– Det tyder på, at der må være nogen, enten i bestyrelsen eller direktionen, der er helt og aldeles politisk tonedøve. For det her afkræver selvfølgelig en reaktion fra hele det politiske Danmark, siger Henrik Sass Larsen.

Nets selv er dog mere afdæmpede. Virksomheden vil ikke stille op til interviews om bonusordningerne, men i en pressemeddelelse afviser firmaet, at Børsens tal skulle være korrekte. Nets bekræfter dog, at der er er lavet et aktieprogram for ledende medarbejdere.