Den svage globale økonomi får eksperter til at advare om en ny finanskrise

Økonomien i Europa er gået i stå, og hvis ikke situationen vender, kan en global økonomisk krise bryde ud i lys lue, lyder forudsigelser.

En ny periode med stigende arbejdsløshed, lavt forbrug og voksende gæld kan være lige om hjørnet.

Sådan lyder forudsigelserne fra to danske eksperter, efter at den britiske premierminister, David Cameron, i dagens udgave af avisen The Guardian udtrykker bekymring for, at verden kan være på vej mod en ny global økonomisk krise.

- Eurozonen balancerer på kanten af en mulig tredje recession med høj arbejdsløshed, faldende vækst og en reel risiko for faldende priser, skriver Cameron.

Opsvinget er gået i stå

Den mørke økonomiske prognose fra Storbritanniens premierminister får rygdækning fra Finn Østrup, professor ved Handelshøjskolen i København, CBS, og en del af det ekspertudvalg, som kortlagde årsagerne til finanskrisens nedslag i Danmark.

- Det opsving, som begyndte i eurolandene i 2012 og fortsatte i 2013, er gået i stå i 2014. Eurokrisen kan vende tilbage, og den er så småt startet. Der kan komme protester i lande med høj arbejdsløshed som Spanien og Grækenland, siger han til DR Nyheder.

Det er ikke muligt at konkludere, hvis og hvornår en eventuel ny økonomisk krise vil bryde ud, pointerer Finn Østrup, men krisetegnene i Europa er her allerede.

- Virksomheder og privatpersoner er tynget af gæld, og bankerne vil ikke låne ud. Der er simpelthen ikke nok købekraft til at købe alle de varer, der kan produceres, og som skaber jobs.

Ikke så slemt som i 2008

Også Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, ser tydelige krisetegn i Europa.

- Jeg er i store træk enig med Cameron. Det er et spørgsmål om ord. Situationen er ikke så alvorlig som i 2008, men der er en krise i den forstand, at økonomien kan hænge fast i en lavvækst i en lang periode, siger han og uddyber:

- Der er betydelig risiko for, at vi er på vej ind en lang periode med relativ høj arbejdsløshed og lav eller ringe vækst.

Bankerne balancerer på afgrunden

Hvis ikke krisetegnene i Europa begynder at se bedring, kan det blive særdeles alvorligt, mener Finn Østrup fra CBS.

- Hvis situationen fortsætter med at udvikle sig negativt, som Cameron og mange andre peger på, kan der let komme en ny række bankkrak, og så kan vi få en ny finanskrise.

Situationen hos bankerne er dog ikke så slem som i 2008, "hvor økonomien blev ramt af en forhammer fra banksektoren", pointerer Jacob Graven fra Sydbank. Men der mangler, hvad økonomerne betegner som dynamik til at booste den europæiske økonomi.

Svensk krise truer Danmark

Og det er småt med lys i det europæiske økonomiske mørke. Godt nok er USA's økonomi i fremgang, men den amerikanske vækst kan ikke trække Europa op af dyndet. Eksempelvis er væksten gået i stå hos en økonomisk sværvægter som Tyskland, og i Sverige har der i flere år været optræk til en regulær krise, forklarer Finn Østrup.

- Og dét er den største trussel mod Danmark, fordi vi eksporterer en mængde varer til Sverige. En svensk krise kan blive et kæmpe problem for Danmark.

Dertil kommer en voksende europæiske gæld, mener Jacob Graven fra Sydbank.

- Det er rigtig farligt, at der i store dele af eurozonen er lave prisstigninger og høje gældsniveauer. Det gør gældsbyrden endnu større over tid. Europa vil få sværere og sværere ved at betale gælden tilbage, siger han.

Facebook
Twitter