Der bliver ingen nissepiger og julebal i Bogense i aften: ’Man havde jo set frem til at slå sig lidt løs’

Julefrokoster kan gennemføres med 'sund fornuft', fastholder sundhedsmyndighederne. Alligevel aflyser flere.

Arkivfoto. I aften skulle julefrokostsæsonen være skudt igang, men flere steder aflyser arrangørerne af frygt for smittespredning. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix Denmark)

Den lokale håndboldhal i Bogense skulle her til aften være dækket op med julepyntede langborde, nissepiger skulle have langet fadøl over bardisken, og på scenen skulle det lokale band Madam Blå & Pop-rockerne have optrådt.

- Jeg ville rigtig gerne have været afsted – man trænger jo til at danse og komme lidt ud, siger elinstallatør og medarrangør Martin Nielsen.

I alt skulle 450 personer – private og ansatte i mindre virksomheder – have deltaget, men alene i mandags tikkede 200 afbud ind.

- Der blev vi ret hurtige enige om, at det ikke giver mening. Vi vil heller ikke tage ansvar for, at folk kommer herud og bliver smittet, siger Martin Nielsen i en rungede tom sportshal.

Festens overskud skulle være gået til den lokale fodboldklubs støtteforening, der også må se langt efter de omkring 100.000 kroner, som festen plejer at tjene ind.

Myndigheder: Tænk jeg godt om, før I inviterer

For anden dag i træk er flere end 4.000 danskere blevet smittet med covid-19, og indlæggelsestallet er firedoblet siden starten af efteråret. Det fik landets sundhedsmyndigheder til at afholde pressemøde tidligere i dag.

Her blev der blandt andet spurgt ind til, om det fortsat er forsvarligt at afholde julefrokoster?

- Man kan godt afholde julefrokoster, men det handler om at planlægge det inden for rammerne af anbefalingerne om afstand, udluftning og god hygiejne og at dem, der har symptomer, bliver hjemme, svarede Helene Bilsted Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) understregede, at myndighederne gør, hvad der er muligt for at komme gennem vinteren uden store, nationale nedlukninger.

Dog må man forvente, at der i løbet af vinteren vil være skoler, som bliver nødt til at lukke ned, da smitten ifølge smitteopsporingen er særlig udbredt her.

Hvordan kan det hænge sammen, at I forventer at måtte lukke skoler i løbet af vinteren, men forældrene kan sagtens gå til julefrokost med flere 100 festende?

- I øjeblikket sker smitten i skolerne, og derfor er vi nødt til at sætte ind der. Men vi gør alt, hvad vi kan for også at holde skolerne åbne, siger Magnus Heunicke.

Sundhedsmyndighederne opfordrer til at gentænke rammerne for årets julefrokoster og planlægge corona-venlige arrangementer. (Foto: David Leth Williams © Scanpix Denmark)

Vag kommunikation fører til større bekymring

Parallelt med smittetallene stiger danskernes bekymring, fortæller Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab og leder af projektet HOPE, der følger danskernes adfærd under corona-pandemien.

- 81 procent svarer, at de er nervøse for hospitalernes kapacitet, hvilket er en af de højeste andele, vi har målt, siger han.

Ifølge professoren skyldes bekymringen særligt, at myndighedernes udmeldinger fortsat er vage.

- Borgerne mangler et kompas til at finde ud af, hvor vi er på vej hen. Nu havde vi lige lært at aflæse smittetallene, men det kan vi så ikke gøre på samme måde, som vi har gjort tidligere, siger Michael Bang Petersen og tilføjer:

- Det fører til, at folk selv begynder at tolke. Det skaber splittelse, og det er heller ikke en specielt effektiv strategi i forhold til at forhindre smittespredning.

Til det svarer sundhedsministeren, at regeringen kommunikerer så transparent, som overhovedet muligt.

- Men det er ikke en nem opgave at kommunikere i en pandemi, for der er mange ting, vi ikke kan forudse. Vi ved ikke, hvordan Europa ser ud i januar og februar, siger han.

Dansegulv og barer skaber bekymring

Tilbage i Bogense skulle bilforhandler Michael Nystrøm og hans kolleger have været til fest i boldklubben i aften, men de må altså nøjes med at tage på restaurant.

- Det skulle jo have været en rigtig firmajulefrokost. Vi havde set frem til den store fest og til at man kunne komme ud og slå sig lidt løs, siger han.

Men han erkender også:

- Jeg havde faktisk været lidt nervøs for at skulle ud blandt en masse andre mennesker.

FacebookTwitter