Der er ingen styr på bevaringsværdige bygninger

Ingen aner, hvor mange bevaringsværdige bygninger der findes i Danmark. Flere organsationer efterlyser samlet overblik

Når man køber et hus, er det vigtigt at vide, om det er bevaringsværdigt. For det kan betyde, at man ikke må rive det ned eller renovere det udvendigt uden kommunens tilladelse. Arkivfoto (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Flere hundrede tusinde bygninger rundt om i landet er erklæret bevaringsværdige. Det er i hvert fald vurderingen fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Men reelt er der intet overblik over de bevaringsværdige huse.

- Jeg synes jo, at det er er et stort problem, fordi der er nogle kommuner, der ikke har prioriteret de bevaringsværdige bygninger. Og derfor ved man ikke, hvor mange der er, siger Birthe Iuel, der er formand for Historiske Huse, som er en forening for ejere af fredede og bevaringsværdige bygninger.

Kommuner udpeger bevaringsværdige bygninger

Det er kommunerne, der kan udpege bevaringsværdige bygninger, men det er ikke alle kommuner, der har givet oplysningerne videre til FBB-registret over fredede og bevaringsværdige bygningerne.

Så mens der er fuldstændigt styr på de omkring 9.000 fredede bygninger i Danmark, så er der ingen, der ved, hvor mange bygninger der er erklæret bevaringsværdige, og som dermed ikke må rives ned, udbygges eller renoveres udvendigt uden kommunens tilladelse.

Blandet landhandel

- Det er ikke noget godt overblik, der er. Det skyldes, at der ikke er en central lovpligtig registrering. Det er en blandet landhandel, hvor nogle kommuner er gode til at indberette, og andre er dårlige til at indberette, siger Jan Schøtt-Petersen, der er formand for Danske Boligadvokater.

Historiske Huse håber, at der vil komme bedre styr på området i de kommende år.

- Det kræver, at de enkelte kommuner prioriterer området, og samtidig laver nogle lokalplaner med bevaringsbestemmelser. Men der er en opgave, der vil være meget ressourcekrævende og vil tage meget lang tid. Så det er noget, der har meget lange udsigter, erkender Birthe Iuel.

KL: Det er dyrt

Kommunernes Landsforening understreger, at kommunerne ikke er forpligtede til at lave bevaringsplaner, men at det er en mulighed, kommunerne har. Og det koster mange penge at gennemgå bygningerne i en hel kommune, forklarer chefkonsulent Eske Groes.

- Kommunerne kaster sig ikke bare over opgaver, som man ikke har ressourcer til, siger chefkonsulent Eske Groes fra KL.

Der er en række forskelle på fredede og bevaringsværdige bygninger.

En fredning gælder både udvendigt og indvendigt. Bevaringsværdighed gælder kun udvendigt og har kun juridisk betydning, hvis det er vedtaget i en lokalplan.

Ejere af fredede bygninger får økonomisk støtte til at vedligeholde bygningen. Det gør ejere af bevaringsværdige bygninger som udgangspunkt ikke. Til gengæld er det kun ejere af fredede bygninger, som er forpligtede til at vedligeholde.

Facebook
Twitter