Der er ikke blevet solgt mange elbiler, siden de blev pålagt registreringsafgifter i 2016.
Men den trend har ikke forhindret private investorer i at opstille ladestationer over hele landet.
I dag er der således strøm i 2.030 offentligt tilgængelige ladestik. Til sammenligning er der 2.028 tankstationer i Danmark, viser en opgørelse fra Dansk Energi.
Selv om det er svært at sammenligne et enkelt ladestik med en stor tankstation, så understreger de mange ladestationer ifølge Lærke Flader, branchechef for Dansk Elbil Alliance, at infrastrukturen for elbilerne er ved at være på plads.
Nu mangler bare det vigtigste: elbilerne.
- Vi har nu et landsdækkende ladenet. Det betyder, at danskerne sådan set kan komme hvor som helst hen i Danmark og få opladet deres bil, så det er ikke længere en barriere for at skifte dieselbilen ud med en elbil, siger Lærke Flader, der er branchechef for Dansk Elbil Alliance.
Hun peger på, at det særligt er langs motorvejene, det nu er gjort muligt med såkaldte hurtigladerstander at få fyldt sin bil op.
Det tager cirka 30 minutter at lade en elbil op fra 0 til 80 procent på en hurtigladestander.
17 elbiler solgt til private
I alt 17 elbiler er solgt til privatpersoner i hele 2017, viser den seneste opgørelse fra 15. juli.
I samme periode er der solgt 165 elbiler til virksomheder.
En af forklaringerne er, at det i 2015 politisk blev vedtaget at lade registreringsafgiften omfatte elbiler, som hidtil har været fritaget for registreringsafgift.
Fra januar 2016 blev der lagt 20 procent af registreringsafgiften på bilerne, og fra januar i år steg afgiften yderligere til 40 procent. Siden er elbilmarkedet gået i stå. Derfor rullede man politisk afgiften tilbage til 20 procent igen i april.
Med de nye regler forventer Lærke Flader, at der igen kommer skub i salget.
- Nu er der kommet en ny aftale, som gør, at elbiler stort set er afgiftsfritaget. Den lov er dog først trådt i kraft 1. juli og dermed er det først på nuværende tidspunkt, at bilforhandlerne kan ændre prisen i forruden. Der forventer jeg, der kommer til at ske noget.
Fradrag på batteriet
Lærke Flader er tilfreds med de seneste politiske tiltag. Men salget af elbiler er stadig for trægt, mener hun:
- Der kan gøres meget mere. Men det her er et skridt på vejen, for de små og mellemstore biler er stort set afgiftsfritaget. Det vil sige, at de er på det niveau, de var i 2015. Men i 2015 var det heller ikke fordi, det væltede frem med elbiler, siger Lærke Flader.
Hun henviser til, at man med de nye regler kan få fradrag for batteriet i elbilen. Det betyder, at særligt de små og mellemstore biler stort set kan købes uden afgift.