Der kan være kønsforskelle på banklån: 'Jeg gider ikke prutte om prisen'

En opgørelse blandt brugerne af banksammenligningsportalen Mybanker viser, at kvinder på portalen får højere renter end mænd.

Johanne Lindstrøm fra Skjern var bestemt ikke glad for at gå i banken, men nu styrer hun økonomien på lige fod med sin mand. (Foto: Privat)

Når du skal låne penge i banken, kan det blive dyrere, hvis du er kvinde end hvis du er mand.

Det tyder på, at kvinder betaler mere i renter end mænd, uanset om det drejer sig om lån til en bil, en andelsbolig eller forbrug.

Det viser tal fra banksammenligningsportalen Mybanker, der har gennemgået data fra mere end 30.000 personer, der alle er brugere af portalen.

Årsagen til den kønsmæssige forskel skal både findes hos kvinderne og hos bankerne, mener administrerende direktør i Mybanker Marlene Nørgaard Carolus, der selv har en fortid som bankdirektør.

- De får at vide, at lånet har en bestemt pris, og så siger kvinderne: "okay, så er det det, det koster", hvor mændene ofte siger: "det må I kunne gøre lidt bedre eller lidt billigere", siger hun.

Kvinderne i Mybankers undersøgelse betaler for eksempel 5,6 procent mere for et andelsboliglån end mændene i undersøgelsen.

Det svarer til, at når en mand låner en million kroner i banken til at købe en andelsbolig, får han det 12.183 kroner billigere, end når en kvinde låner samme beløb. Det viser et regneeksempel, Mybanker har lavet for DR.

Den forskel skal der gøres noget ved, mener Eva Svavars fra interesseorganisationen Kvindeøkonomien, der arbejder for at øge kvinders viden om økonomi.

- Det ville jo være klædeligt, hvis bankerne tog de her tal alvorligt. Når de hører det her, bør de tænke over, om de gør noget, der forskelsbehandler mænd og kvinder, når de går til en forhandling om deres rente, siger hun.

Johanne gider ikke prutte om prisen

38-årige Johanne Lindstrøm fra Skjern er en af de kvinder, som ikke altid har syntes, at det var en fest at gå i banken.

Alligevel har hun bestemt sig for at sætte sig ind i sin økonomi, og hvad familien betaler for deres forsikringer og lån.

- Hvis jeg har godt styr på min økonomi, så føler jeg også, at jeg har mulighed for at prioritere de ting i livet, som jeg gerne vil, siger hun.

Johanne Lindstrøm og hendes mand styrer nu økonomien sammen, og den viden, de har samlet om økonomi, skal gå videre til deres to drenge, Thoke og Kern.

- Vi snakker om økonomi i dagligdagen, altså ikke sådan at vores drenge har styr på, hvor meget vi afdrager på vores huslån, men så de har en ide om, hvad penge er, siger hun.

Det kommer dog ikke bag på Johanne Lindstrøm, at kvinder generelt betaler mere for deres banklån end mænd.

- Handelsmanden i vores hus er helt klart min mand. Det er ham, der gerne vil handle og prutte om prisen, og det gider jeg ikke. Men jeg kan godt se, at han har ret.

Forbrugervagthund: Tag ansvar for økonomien

Marlene Nørgaard Carolus fra Mybanker mener ikke, der er tale om forskelsbehandling fra bankerne. Men bankerne er alligevel en vigtig del af løsningen.

- Jeg tror, det er en gensidighed i, at kvinder skal begynde at interessere sig lidt mere for, hvad de betaler, og bankerne skal blive bedre til at kommunikere til kvinder, siger hun.

Hos forbrugernes vagthund, Forbrugerrådet Tænk, lyder samme opfordring.

- De skal gå ind og tage det samlede ansvar for hele husstandens økonomi og sørge for, at de også står for investeringer og realkreditlån, for så står de meget bedre, når de skal snakke med bankrådgiveren, siger cheføkonom Morten Bruun Pedersen.

Bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, har ikke ønsket at kommentere tallene, da det handler om prissætning, og organisationens presseafdeling skriver i en mail:

- Det er den enkelte bank, som prissætter sine produkter, og Finans Danmark har dermed ikke mulighed for at kommentere sagen.

Tilføjelse 2. september 2020: I faktaboksen om undersøgelsen er der tilføjet en række oplysninger om undersøgelsen.

Tilføjelse 3. september 2020: Tidligere fremgik det i artiklen som om undersøgelsen var repræsentativ for befolkningen. Dette er nu rettet i tekst og faktaboks.