Der skal sættes ild i meget mere skrald, mener branche

Politikere vil brænde mindre affald frem mod 2030, men det er hul i hovedet midt i energikrise, lyder kritik.

Lige nu er afbrænding af affald et alternativ til kul og russisk gas, når der skal leveres varme og el. (Foto: © MATHIAS BOJESEN, Scanpix Denmark)

Det giver både billig varme og strøm, når fjernvarmeselskaberne brænder affald af.

Men i takt med at vi sorterer og genanvender mere affald, har politikerne vedtaget, at vi skal brænde meget mindre affald af frem mod 2030.

Men i den nuværende energikrise er dén beslutning helt hul i hovedet, mener man i fjernvarmeværkernes brancheorganisation Dansk Fjernvarme.

For hvis vi trapper ned på affaldsforbrændingen i en periode, er varmebranchen nødt til at skrue op for brugen af gas og kul.

Derfor har direktør Kim Mortensen en klar opfordring til politikerne.

- Jeg synes, at politikerne skal genforholde den plan. De skal lave en plan for, hvordan affaldsenergien kan udvikles, hvordan naturgas kan udfases og vi kan nå vores klimamål, hvor affaldsenergi er en del af løsningen, siger han.

Politisk aftale spænder ben

Lige nu er affald et alternativ til kul og russisk gas, når der skal leveres varme og el.

Men Folketinget har besluttet at drosle afbrænding af affald på kraftvarmeværkerne i Danmark ned med 30 procent - i takt med at mere affald skal genanvendes.

Socialdemokratiet og Venstre vil ikke udtale sig om aftalen på grund af regeringsforhandlingerne.

Om affaldsforbrænding

  • Afhængig af vinterkulden kommer 23-25 procent af fjernvarmen i Danmark fra affaldsenergianlæg.

  • I 2021 kom 4,7 procent af strømforbruget herhjemme fra affaldsenergianlæg.

  • Når vindmøllerne står stille, og solen ikke skinner på solcellerne, så bidrager affald sammen med kul, gas, a-kraft og vandkraft til, at der er strøm i ledningerne i Europa.

  • Der er forskel på, hvor stor en andel af energien fra affaldsforbrændingen de danske kraftvarme kan producere. Amager Bakke er mest moderne og topscore. Her kan 30 procent af energien omsættes til strøm.

  • Kilde: Dansk Fjernvarme, Energistyrelsen og ARC

Hos Enhedslisten står energiordfører Søren Egge Rasmussen imidlertid fast på, at vi skal skære ned på affaldsforbrændingen.

- Der er andre energikilder end at importere affald fra andre lande. Vi skal ikke sejle italiensk affald herop for at holde varmen om vinteren, siger han.

Forsker: Næstbedst at brænde

Spørgsmålet splitter også de forbrugere, som DR møder i København.

Thor Axilgård sorterer selv sit affald, men på spørgsmålet om, hvorvidt man skal stoppe med at udfase affaldsforbrændingen på grund af energikrisen, svarer han:

- Så meget som muligt skal genanvendes, men det er jo også en eller anden form for genanvendelse af at brænde det af. Vi kan jo ikke genanvende alt, siger han.

Thor Axilgård sorterer selv sit affald, men mener ikke, at alt kan genanvendes.

En anden forbruger, Martin Højris, mener omvendt, at det er en god idé, at vi følger politikernes plan og genanvender mere.

- Sorteringsdagsordenen er kommet for at blive. Vi skal ikke stoppe med sortering og køre mere til forbrænding af den årsag. Det synes jeg faktisk ikke, siger Martin Højris.

Men det giver god mening at fortsætte affaldsforbrændingen for nu - i hvert fald hvis alternativet er, at affaldet skal ligge på en losseplads eller graves ned.

Det mener Henrik Lund, der er professor i Energiplanlægning ved Aalborg Universitet:

- Det bedste, vi kan gøre, er at genbruge. Det næstbedst er at brænde af og producere el og varme. Det dårligst, vi kan gøre, er at lægge det på lossepladsen, siger han.

Henrik Lund er professor i Energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Ifølge Henrik Lund er vi i Danmark gode til at brænde affald af i stedet for, at det lander på en losseplads.

Vi er til gengæld ikke så gode til at genbruge, mener han. Udfasningen skal derfor ske i takt med, at vi genanvender mere affald.

- Jeg synes, det er rigtigt at brænde så meget, som vi kan lige nu for at producere billig el og varme og undgå at importere gas og fossile brændsler.

- Men det må ikke være sådan, at vi begynder at investere i anlæg, der gør, at vi ikke genbruge ordentligt på den lange bane, siger Henrik Lund.