Derfor blev bagmandspolitiets chef fritaget for tjeneste

Flere kilder fortæller DR Nyheder, at Morten Niels Jakobsens hjemsendelse har forbindelse til Danske Banks hvidvask-sag.

Chef for Bagmandspolitiet Morten Niels Jakobsen blev 5. september fritaget for tjeneste med løn. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

I september blev chefen for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), Morten Niels Jakobsen, sendt hjem fra arbejde med øjeblikkelig virkning, men der var ingen forklaring på den pludselige hjemsendelse.

Flere kilder bekræfter nu overfor DR Nyheder, at Morten Niels Jakobsen blev fritaget for tjeneste med løn på grund af sagen om formodet hvidvask i Danske Banks estiske filial.

Ifølge Jyllands-Posten skyldes hjemsendelsen af Morten Niels Jakobsen mistanke om, at chefen har brudt sin tavshedspligt i forbindelse med efterforskningen.

Hvilke informationer han skal have videregivet, skriver avisen dog ikke, og det har ikke været muligt for DR Nyheder at få disse oplysninger bekræftet.

Københavns Politi undersøger mistanken mod Bagmandspolitiets chef. Det oplyser kilder til DR Nyheder.

Tidligere chefer fik ransaget deres hjem

Det førte til, at en række tidligere Danske Bank-chefers hjem blev ransaget i foråret. Herunder tidligere topchef Thomas Borgen, der fratrådte sin post i september 2018.

DR Nyheder har kontaktet Justitsministeriet for en kommentar. Ministeriet henviser til Anklagemyndigheden, der oplyser, at de ikke har yderligere kommentarer til hjemsendelsen og refererer til meddelelsen fra den 5. september, hvoraf det fremgår, at der "ikke oplyses yderligere" om baggrunden for Morten Niels Jakobsen hjemsendelse.

Danske Bank og Københavns Politi har heller ikke yderligere kommentarer. Københavns politi kan hverken be- eller afkræfte anmeldelser af enkeltpersoner.