Derfor kaldes Drummonds kul for 'blodkul'

Ifølge anklager betaler Drummond paramilitære grupper, der opererer omkring selskabets fire miner i Colombia.

Kul lastes på et skib ved Drummonds havneterminal i Colombia. Amerikanske Drummoner er den andenstørste kuleksportør i Colombia. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Temperaturen er på vej mod nulpunktet i Danmark, og der skrues på ny op for varmen i de danske hjem.

Men i aftes kunne DR Nyheder afsløre, at kommunaltejede kraft-varmeværker i Nordjylland og på Fyn fyrer med kul fra omstridte miner i Colombia, kul der af internationale NGO'er betegnes som blodkul.

Bag kullet står det omstridte selskab, Drummond, der er anklaget for at være involveret i adskillige mord og støtte af paramilitære grupper.

Her er anklagerne mod Drummond:

Tusindvis af mord

Ifølge rapporten "The dark side of coal" udarbejdet af den hollandske fredsorganisation Pax er selskaberne bag minerne i Cesar-regionen i det nordlige Colombia skyldige i tusindvis af mord.

Pax anslår, at såkaldte dødspatruljer har slået 2.600 personer ihjel i områderne omkring minerne. Samtidig er selskaberne bag minerne ansvarlige for 500 massakre-drab, 240 forsvindinger og fordrivelser af 59.000 personer, står der i rapporten.

Medlemmer af de paramilitære dødspatruljer har fortalt, at de er støttet og finansieret af virksomheder bag minedriften, herunder det amerikanske selskab Drummond, står der i rapporten, som har sat gang i en stor debat om import af colombiansk kul i Holland.

Gennem den tre-årige undersøgelse er Pax nået frem til omkring 80 ofre ved at indsamle vidnesbyrd fra medarbejdere i minerne.

- Ifølge alle de vidnesbyrd har mineselskaberne inviteret de paramilitære til at starte operationer, siger Pax Latinamerikas chef, Marianne Moore, til det colombianske nyhedsmedie Columbia Reports.

Betalte vidner

I et åbent brev på Drummonds hjemmeside skriver mineselskabet, at "Pax har forvansket de faktiske forhold uden nogen ærlig indsats for at researche og præsentere sandheden."

- Historien fortalt af PAX ville være en god roman og måske en god, fiktiv film, men denne historie repræsenterer på ingen måde sandheden omkring de forhold, der er forbundet med Drummond i Colombia eller kulindustrien i Colombia, står der i svaret.

Drummond afviser også forklaringerne fra de efterladte til de i rapporten angivede ofre. Ifølge svaret er forklaringerne "falske og selvmodsigende".

- De her forklaringer blev ikke taget under ed, de indeholder falsk information og indholdet er blevet afvist af vidneudsagn fra personerne selv, skriver Drummond, som også henviser til, at vidnerne ifølge Drummonds oplysninger er blevet betalt for at udtale sig.

Hvad koster en arm?

Ifølge en tidligere medarbejder hos Glencore, der lige som Drummond beskyldes for at eksportere 'blodkul', var de to selskaber involveret i at starte paramilitære grupper i Colombia, da de gik i gang med at søge efter kul i 1990'erne efter flere trusler fra den paramilitære bevægelse Farc.

Ifølge den tidligere medarbejder hos Glencore 'El Canose' blev den første overførsel lavet i 1996 for at fremme de paramilitære grupper i Cesar. På møderne blev der angiveligt skrevet lister til mineselskaberne, hvor det blev angivet, hvad prisen var for en arm.

Den første betaling til paramilitære grupper blev ifølge 'El Conose' lavet i 1996 for at fremme en udvidelse af paramilitære grupper i Cesar-regionen.

På møder med de paramilitære grupper blev der angiveligt udarbejdet lister med priser for en arm, en fod og for at opretholde 200 militante kæmpere.

"El Canoso" sidder nu i et topsikret fængsel efter flere forsøg på at likvidere ham, skriver Colombia Reports.

Opslugt af terrororganisation

Ifølge Drummonds tidligere sikkerhedschef James Adkins havde den colombianske hær selv kontaktet Drummond, fordi de ønskede støtte til paramilitære grupper i regionen - som kunne modarbejde statens store fjende, Farc.

Grupperingerne blev imidlertid med tiden opslugt af AUC, som i dag betragtes som en terrororganisation, det fik imidlertid ikke Drummond til at indstille betalingerne til de paramilitære grupper, lyder anklagerne i rapporten fra Pax og andre medier.

AUC har blandt andet stået bag likvideringer af fagforeningsfolk, som Drummond beskyldes for indirekte at være medvirkende til. I 2015 blev et medlem af Drummonds colombianske selskab sigtet for medvirken i sagen.

Den colombianske statsanklager undersøger i øjeblikket Drummond og Glencore for blandt andet overtrædelse af menneskerettighederne.

Drummond: Vi fordømmer banderne

Drummond er ikke dømt for noget ulovligt og i et svar til DR Nyheder henviser Paulo González, der er PR-manager, til, at anklagerne igen og igen er blevet tilbagevist:

- Disse bander arbejder uden for loven og repræsenterer ikke eller forsvarer Drummonds interesser. På alle tidspunkter har vi arbejdet med colombianske institutioner om at håndtere eventuelle trusler eller menneskerettighedskrænkelser mod vores medarbejdere, skriver Paulo González.

- Drummond fordømmer og tager afstand fra disse bander og deres kriminelle handlinger. Drummond har ikke haft forbindelse eller aftaler med disse bander, lige som vi ikke har haft kontakt med andre grupper uden for loven. Det er blevet bevist igen og igen i USA og i colombianske domstole, skriver han.

FacebookTwitter