Derfor strejker de

Efterlønsreform, arbejdsskader, lovpligtigt kursus for egen regning og halvering af dagpengeperioden. Det kan være svært at hitte rede i, hvad de strejkende egentlig er vrede over.

Busserne holder stille flere steder i landet. Men hvorfor egentlig? (Foto: DR Østjylland © DR Østjylland)

Det er ikke kun den mulige efterlønsreform, som har fået blandt andre havnearbejdere, buschauffører og skraldemænd på barrikaderne.

- Baggrunden er den borgerlige regerings og Dansk Folkepartis mange angreb på arbejdere og ubemidlede i Danmark, skriver de strejkende havnearbejdere for eksempel.

Lufthavnspersonale: Toppen af isbjerget

I Københavns Lufthavn har personalet også flere ting på dagsordenen.

- Regeringen vil fjerne efterlønnen, men det er bare toppen af isbjerget. I de sidste ti år har regeringen serveret nedskæring efter nedskæring over for lufthavnsarbejderne, hedder det i en erklæring fra lufthavnspersonalet ifølge modkraft.dk.

Desuden er personalet utilfreds med omfanget af arbejdsskader.

- Mindst 40 ansatte er kommet til skade ved faldulykker i vinter, hedder det i meddelelsen.

I løbesedlen skriver de aktionerende, at lufthavnens ejer, det australske selskab Macquarie, scorer overskuddet, men ikke investerer i at forebygge ulykker.

Buschauffører vil ikke selv betale

Hos buschaufførerne er det heller ikke kun efterlønnen, der frembringer frustration.

Et kursus, som EU har pålagt danske chauffører og som koster 5.100 kroner, skal betales af chaufførerne selv.

Det er urimeligt, mener chaufførerne altså. Og det stopper ikke der.

- Retten til dagpenge er blevet halveret. Muligheden for at trække fagforeningskontingent fra i skat er blevet forringet betydeligt, hedder det i en erklæring fra chaufførerne ifølge Ritzau.

Postbude: Endnu en lussing

De postbude, der flere steder i landet har nedlagt arbejdet, har heller ikke kun efterlønnen i tankerne.

- Nu er det nok. Først halverede de dagpengeperioden, derefter forringede de mulighederne for efteruddannelse og opkvalificering og som en ekstra lussing er vi blevet pålagt en fagforeningsskat, skriver de ansatte i en udtalelse.

Skraldemænd: Det samme som de andre

Oven i de mange forskellige begrundelser for at strejke kommer skraldemændene med endnu en. I sympati med de andre, hedder det.

- Skraldemændene hos renovationsselskabet R98 har valgt at nedlægge arbejde i sympati med de øvrige arbejdsnedlæggelser, oplyser kommunikationschef hos renovationsfirmaet R98 Annette Aaskov.

Facebook
Twitter