Derfor vil LO og FTF gifte sig med hinanden

En samlet hovedorganisation kan blandt andet stå stærkere i trepartsforhandlinger.

LO's formand Lizette Risgaard ser frem mod en eventuel fusion mellem LO og FTF. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

De to store paraplyorganisationer LO og FTF har i dag besluttet sig for at sige 'ja' til frieriet og træde skridtet nærmere alteret til ægteskab.

Men det er endnu lidt for tidligt at sende bryllupsinvitationer ud. For først skal hovedorganisationerne nu hver især samle deres medlemsforbund til kongresser den 13. april. Her skal delegerede stemme om, hvorvidt de er klar til at gå det sidste skridt mod en fusion.

Der har da også været amoriner i luften længe mellem de to fagforbund, der til sammen huser 1,5 million offentlige og private ansatte.

En styregruppe har i to år forberedt en eventuel sammenlægning, der efter planen skal munde ud i en ny hovedorganisation med virkning fra 1. januar næste år. Og flirten mellem hovedorganisationerne går endnu længere tilbage.

- Jeg synes, vi er nået frem til et stærkt grundlag for at beslutte, om vi skal etablere en ny hovedorganisation for lønmodtagerne i Danmark, siger LO's formand, Lizette Risgaard, i en pressemeddelelse.

LO mister medlemmer

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har LO nemlig mistet mere end 200.000 medlemmer siden 2007. Blandt andet fordi medlemmer i stedet går ind i de såkaldte gule fagforeninger, som står i konkurrence til den etablerede fagbevægelse, også som står uden for de store hovedorganisationer som LO.

På den baggrund er der ifølge Nana Wesley Hansen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, meget på spil for især LO.

- De vil kunne få en samlet hovedorganisation, der kan stå stærkere. De vil være en robust aktør, når man taler om det politiske system med staten.

- Det er også en mulighed for at skabe en ny fortælling om stærkt sammenhold og solidaritet på det danske arbejdsmarked. Og det er jo især også set i lyset af de sidste års medlemstab særligt for LO, siger Nana Wesley Hansen.

Flere sagde nej

De seneste dage har flere fagforbund under LO bekendt kulør med et ærligt nej til sammenlægning af LO og FTF.

Fagforbundet 3F stemte på et møde torsdag 'nej' til fusionen mellem de to hovedorganisationer. Også Serviceforbundet, Malerforbundet og Blik- og Rørarbejderforbundet har anbefalet et klart 'nej'.

Ifølge 3F's formand så kan en fusion svække de kortuddannede muligheder for at få opfyldt behovet for efteruddannelse og opkvalificering.

- Vi frygter, at en fusion mellem LO og FTF vil have fokus på kompetenceudvikling højere op i uddannelseshierarkiet, end der hvor mange af mine medlemmer er, siger Per Christensen.

Men LO har også en helt anden måde at agere på rent politisk, lyder det fra Nana Wesley Hansen:

- LO er ikke så bange for at være partipolitiske lokalt. For eksempel tage fat i lokalpolitikerne og være med til at finansiere deres valgkamp. Og der har man nogle store FTF-organisationer, hvor det er meget vigtigt, at de er partipolitisk uafhængige. Så de agerer forskelligt lokalt, siger Nana Wesley Hansen.

Sammen er de stærkere

Flere af især de private fagforbund under FTF, havde ligesom LO-forbundene sine tvivl om fusionen. Men mange af de helt store forbund i FTF, som Lærernes Centralorganisation, var klart for at slå pjalterne sammen med LO.

Og det er der også god grund til, for der kan være flere fordele ved at slå sig sammen. For eksempel vil man stå stærkere sammen i trepartsforhandlinger, som er en kerneværdi i 'den danske model', hvor regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiveren mødes for at forhandle og diskutere arbejdsmarkedets vilkår.

- I enden kan det få rigtigt stor betydning for medlemmerne, hvis de står sammen. Især på områder som pension. Der vil de stå meget stærkere, siger Nana Wesley Hansen.

Næste skridt på vejen

Den 13. april samles de to hovedorganisationer så hver for sig, hvor de skal stemme om, hvorvidt de er klar til at gå det sidste skridt mod fusionen.

Her er et almindeligt flertal dog ikke nok. Der skal være et såkaldt kvalificeret flertal, hvor to tredjedele skal stemme for, før LO og FTF kan forene de 1,5 millioner medlemmer.

Der er 400 delegerede på LO-kongressen, og 3F alene har 104 stemmer. Hvis 134 delegerede på LO-kongressen stemmer nej, falder fusionsplanen til gulvet. Dog ser Nana Wesley Hansen det helt klart som en fordel, hvis de to organisationer samler sig til en.

- Hvis det lykkes, så er det faktisk en rigtigt stor succeshistorie for fagbevægelsen, og hvis det ikke lykkes, så er det jo mislykkedes at samle solidaritet. Og det udstiller jo fagbevægelsens manglende evne til at etablere fælles dagsordener på store emner som eksempelvis uddannelse, siger Nana Wesley Hansen.