Desperat frisør frygter corona-konkurs: Venter på hjælp fra banken

Dorte Holk driver en sund frisørsalon, som nu er lukningstruet.

Om en uge skal Dorte Holk betale 100.000 kroner i løn. Men corona-krisen har slået hul i kassen. (Foto: Palle Peter Skov)

Fra en sund vækst-forretning til frygt for konkurs.

Det er virkeligheden for Kolding-frisøren Dorte Holk, der, siden forbuddet mod at gå til frisøren trådte i kraft onsdag den 18. marts, har set ned i et hul i kasseapparatet, som bare vokser og vokser.

- Vi lukkede helt i onsdags. Siden da har vi haft nul indtægter, og ugen før var belægningen nede på 50 procent, så jeg er presset på økonomien, fortæller Dorte Holk, der ejer frisørsalonen Holk Intercoiffure, der har syv ansatte og sidste år havde en omsætning på 3,6 millioner kroner.

Holk Intercoiffure havde en fremgang på 11 procent i årets to første måneder i forhold til 2019. Nu er enkeltmandsvirksomheden på randen af konkurs. På billedet er det medarbejderen Emilie. (Foto: Palle Peter Skov)

Kort før corona-epidemien lukkede landet ned, betalte Dorte Holk 257.000 kroner ind i halvårlig moms. En overførsel, der trak veksler på kassekreditten på 280.000 kroner.

Men en belastet kassekredit var heller ikke noget problem, lige ind til coronatiltagene ramte, og hun i sidste uge blev beordret til at lukke forretningen.

Dorte Holk kan få hjælp fra de erhvervspakker med støtte til selvstændige, der blev præsenteret i sidste uge, men der kan gå en måned eller to inden pengene bliver udbetalt. Derfor har hun akut brug for penge, for hun mangler 100.000 kroner til lønninger, som skal falde i næste uge.

- Lige nu har jeg 23.000 kroner at gøre godt med på kassekreditten. For eksempel har jeg en assistent på barsel. Hun får 27.000 kroner om måneden, det skal jeg have refusion for. Men det er forskudt, så det får jeg først en måned senere. Men bare når jeg har udbetalt de penge, så er kassen tom, siger Dorte Holk.

'Under al kritik'

Dorte Holks kassekredit er på 7,6 procent af omsætningen. Ifølge Dorte Holk selv burde banken uden problemer kunne hæve kassekreditten til 15 procent af den årlige omsætningen - og derved redde Holk Intercoiffure.

Men det har banken foreløbig afvist.

- Bankens opførsel er under al kritik. Jeg har skrevet til dem og kontaktet dem og sagt, at hvis jeg ikke får forhøjet min kassekredit i denne uge, så er jeg mere eller mindre færdig. De har mit hus, de har mine pension, så der er nul risiko ved at låne mig de penge. Men det vil de ikke, siger Dorte Holk.

Finanstilsynet har accepteret kreditter

Finanstilsynet har ellers helt ekstraordinært accepteret at bankerne kan forlænge kreditter og yde lån til sunde kunder, uden at bankerne, som reglerne ellers foreskriver, skal nedskrive på kunderne.

Bankernes brancheorganisation, Finansdanmark, har dog varslet, at mange virksomheder vil bukke under som konsekvens af corona-epidemien.

I stedet for at komme Dorte Holk i møde, har frisøren oplevet, at banken blandt andet kræver at se regnskabet fra 2019, som først er klar til juni.

- I mit brev til banken dokumenterer jeg tydeligt, at vi har stor fremgang. Men de sender en mail, hvor der står, at jeg skal sende et regnskab for 2019, selv om de lige så godt som jeg ved, det ikke er færdigt. Jeg ved ikke, om jeg kan få lavet et midlertidigt regnskab, men det er nok ikke gratis. Jeg bruger i forvejen 30.000 kroner på et årsregnskab.

- De beder mig også redegøre for, hvordan corona påvirker mine aktiviteter, og hvad jeg har gjort for at komme igennem krisen. Der er svaret jo, at vi er lukket 100 procent. Og de vil have en likviditetsoversigt over de næste seks måneder, og det kan jeg jo umuligt svare på, siger en desperat Dorte Holk.

35.000 virksomheder i risiko-zonen

Dorte Holk er kunde i Danske Bank og DR Nyheder har forelagt sagen for chefen for bankens erhvervsforretning i Danmark, Niels Bang Hansen. Han vil ikke udtale sig om sagsbehandlingen i Dorte Holks sag, men siger dog:

- Vi har måske nok været en lille smule for grundige i Dortes sag, så jeg kan godt forstå, hvis hun synes, vi har været lidt for omstændige i hendes situation, siger han. Han understreger, at banken arbejder på højtryk for at nå at hjælpe alle de virksomheder, som har problemer inden den 1. april.

- Vi ved udmærket godt hvilket kæmpe pres, der ligger på rigtig mange erhvervsdrivendes skuldre i øjeblikket og vi gør alt hvad vi kan for at alle får et svar på deres henvendelse i øjeblikket, siger Niels Bang Hansen fra Danske Bank.

Ifølge Danske Revisorer er omkring 35.000 danske virksomheder i risiko for at gå konkurs på grund af corona-krisen.