Det betyder de mange økonomiske rapporter for dig

Det går fremad med økonomien, men det hele vil blive meget bedre, hvis du bruger dine penge.

OEC-hvaffornoget? De seneste dage er der kommet mange forskellige rapporter om dansk økonomi - herunder kan du læse, hvad de mange kloge ord betyder for dig. (© Scanpix/Iris)

EU, OECD, de økonomiske vismænd og regeringen er alle kommet med deres udsigter for dansk økonomi inden for de seneste par dage. Og samstemmende lyder det, at vi nu er ovre det værste - at nu begynder krisen endelig at forsvinde.

Du er sikkert ved at falde i søvn bare ved at læse introen her, men du bør læse videre - for faktisk kan vi helt almindelige danskere selv være med til at sætte så meget gang i økonomien, at vi snart kan glemme alt om krise.

Men hvornår er snart?

- Det begynder at gå fremad, når vi danskere selv udviser en større tillid til, at det nok skal gå godt. Faktisk er det op til os selv, for det handler om, at vi skal turde begynde at bruge de penge, som vi har sparet op. For vi har sparet rigtig mange penge op, som ligger klar til at forbruge, siger DRs økonomiske ekspert Karsten Engmann.

Ketchup-effekt

Kort fortalt skal vi have gang i en ketchup-effekt, siger Karsten Engmann.

- Hvis vi holdt op med at være ekstraordinært forsigtige, men begyndte at føre et normalt forbrug, ville det i sig selv skabe nogle tusinde job, som igen ville gøre folk trygge i deres arbejde, og så ville man turde gøre noget mere og bruge nogle flere penge, forklarer han.

Vi sparer for meget op

Og det er ikke kun godt for den danske stat, men også for os almindelige mennesker. Men det kræver, at vi stoler på de kloge hoveder, der siger, at det går godt:

- Alene i den seneste måned har hver dansker sparet 1300 kroner op i gennemsnit - hvis vi holdt op med at spare så meget op, ville der være basis for, at vi kunne øge vores forbrug. Hvis vi begyndte at øge vores forbrug bare lidt, ville virksomhederne sælge nogle flere varer, og de ville så kunne få gang i omsætningen og begynde at turde investere lidt mere - og det ville føre til en positiv spiral - og hvis den kommer i gang nu, så kommer opsvinget hurtigere, siger Karsten Engmann.

Brug dine penge

Men vi har også fået at vide, at det er godt at have noget på kistebunden - er det ikke stadig det?

- Hvis man skal være rigtig grov, kan man sige, at vi har næsten for meget på kistebunden. Der er rigtig mange danskere, der ikke har mange penge på kistebunden, men hvis du ser på det samlede billede, har vi danskere, hvad der svarer til et helt års forbrug stående på ganske almindelige bankkonti, og hvis vi begyndte at bruge de penge, ville vi hurtigt få gang i økonomien, siger Karsten Engmann.

Huspriser vil stige, men det er godt

Alle de økonomiske vismænd noterer sig, at vi må forvente, at huspriserne kommer til at stige både i år og til næste år.

Og selv om det måske ikke lyder godt for dem, der gerne vil ind på boligmarkedet, så er det godt nyt - faktisk noget af det vigtigste for økonomien, siger Karsten Engmann.

- Man vil få en større jobsikkerhed, fordi når vi bruger penge, får virksomhederne flere penge. Og en større jobsikkerhed betyder, at du også tør købe et hus - og når du tør købe et hus, stiger omsætningen på boliger, og når omsætningen på boliger stiger, er der nogle, der føler mere velhavende, og så tør de også bruge penge - og sådan kan det så fortsætte i en positiv spiral, lyder det fra Karsten Engmann.

Facebook
Twitter