Det betyder den faste kronekurs for dig

Siden 1982 har Danmark haft fastkurspolitik - først over for D-mark og siden over for euro. Det har både fordele og ulemper for dansk økonomi. Her er et overblik over, hvad der er på spil, hvis Danmark opgiver fastkurspolitikken.

En opskrivning af den danske krone betyder, at den danske krone bliver mere værd målt i fremmed valuta. Det betyder, at vi får flere euro, dollar, pund eller andre valutaer, når vi veksler danske kroner.

Det er godt, når man skal ud at rejse, for det er sjovere at få flere udenlandske penge i pungen for feriebudgettet.

Det er også en fordel, hvis man vil købe udenlandske varer, de bliver nemlig billigere. Det gør udenlandske ferieboliger også, og for virksomheder bliver det billigere at foretage opkøb af udenlandske virksomheder eller etablere sig i udlandet.

Ulemper ved en opskrivning af kronen

Men der er også ulemper ved en opskrivning af kronen. Danske varer bliver nemlig dyrere at sælge i udlandet, fordi de udenlandske købere skal betale mere for danske kroner.

- Derfor vil Danmarks konkurrenceevne falde, og det vil gå ud over eksporten af danske varer, hvis den danske kroner stiger i værdi, siger Michael Stæhr, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Men her stopper det ikke. Der er meget mere på spil end bare en faldende eksport ved en opskrivning af kronen.

- Det første, vi vil se, hvis kronen bliver mere værd, er, at danske virksomheder bliver forsigtige. De vil sætte investeringer i bero for at se, hvor hårdt deres salg bliver ramt. Det kan også være, at de må fyre folk eller ligefrem vælger at flytte produktion til udlandet, fordi det simpelthen bliver for dyrt at producere i Danmark, forklarer Michael Stæhr.

Stærk krone koster arbejdspladser

- I yderste konsekvens kan vi se fyringer eller risikere at måtte gå ned i løn for at bevare arbejdspladser i Danmark, så det er alvorligt, hvis vi må opgive den danske fastkurspolitik, fordi kronen er blevet for stærk, siger Dansk Erhvervs cheføkonom.

Og tager vi de fordele, som danske turister får i udlandet ved en opskrivning af kronen, så rammer de til gengæld Danmark med modsat fortegn. For en opskrivning af kronen vil betyde, at udenlandske turister skal betale mere for at overnatte, spise og drikke og gå på museer herhjemme.

- Det vil klart ramme turismen herhjemme. Hvis turister skal betale mere for at opleve Danmark, så vælger mange i stedet at tage til Stockholm, Berlin eller Paris, og det koster arbejdspladser på hoteller og restauranter og i resten af turist-erhvervene, siger Michael Stæhr og peger på, at en opskrivning af kronen vil være et megt hårdt slag for dansk økonomi.

- Det vil ramme os hele vejen rundt, og det her opsving i økonomien, som måske er begyndt at spire, det vil i hvert fald gå i stå, hvis vi får en opskrivning af kronen, lyder de dystre forudsigelser fra Michael Stæhr.