Det er dyrt at opkræve licens

DR har på fem år brugt 219,9 millioner kroner på at opkræve licens. Tossede penge, siger ekspert, der forslår en medieskat i stedet.

Dyr pejlevogn. DR har på fem år brugt 219,9 millioner kroner på at opkræve licens. Tossede penge, siger ekspert, der forslår en medieskat i stedet. (Foto: Knud Ørsted)

Jagten på sortseere, rykkerbreve og anden administration i forbindelse med DR's opkrævning af licens, koster licensbetalerne dyrt. På bare fem år har DR brugt hele 219,9 millioner kroner på at opkræve licensbetalingen. Det viser tal, som MetroXpress har indhentet hos DR Licens. Dertil skal lægges udgifter til blandt andet overordnet administration, husleje og it. QuickVote: Skal man droppe licensen og betale over skatten i stedet?

Skatteeksperter og medieeksperter vurderer, det vil være langt billigere at erstatte licensen med en medieskat. Samtidig vil en obligatorisk medieskat indfange samtlige sortseere, som i dag snyder for et trecifret millionbeløb om året. Alligevel stritter et politisk flertal imod at gøre licensen til en medie skat.

Tosset ordning

- Det er tosset, siger Oluf Jørgensen, ekspert i mediejura ved Danmarks Journalisthøjskole:

- Det vil være langt enklere at gøre licensen til en medieskat. Man vil spare penge på administration, og samtidig vil man få flere penge ind, da alle sortseere automatisk kommer til at betale medieskat. De penge kunne gå tilbage i licensbetalernes lommer eller bruges til bedre tv og radio, siger han.

Hverken Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti eller Socialdemokraterne vil omlægge licensen til en medieskat. SF, Enhedslisten og De Radikale er derimod fortalere.

I 2007 kostede det 47,7 millioner kroner at opkræve 3,8 milliarder kroner i licens. Dertil kommer omkostninger til overordnet administration, husleje, it mv.