Det går slet ikke så godt med økonomien, som verden håbede

Verdensøkonomien er bremset op i løbet af de seneste måneder, viser nye internationale nøgletal.

Både Asien, USA og Europa oplever lige nu en opbremsning i økonomien. (© Colourbox)

En skrumpende japansk økonomi, faldende boligpriser i Kina, amerikanske forbrugere, der holder på pengene og et fald i industriproduktionen i eurozonen.

Der skulle være et opsving på vej over hele verden, men der er ikke lige så godt gang i verdensøkonomien, som man skulle tro. Det viser de seneste internationale nøgletal.

- Helt nede på bundlinjen, så er der et relativt klart billede af, at verdensøkonomien er bremset op her i de seneste måneder. Ikke dramatisk, men det går knap så stærkt fremad, som det gjorde for nogle måneder siden, siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, til DR Nyheder.

Global økonomi på skrump

I eurozonen faldt industriproduktionen med 0,3 procent fra maj til juni, mens den faldt med 0,8 procent sammenlignet med juni sidste år. Her var forventet en stigning på 0,4 procent på månedsbasis og 0,2 procent på årsbasis.

I Tyskland, Europas største økonomi, skrumpede økonomien i første kvartal med 0,2 procent. Det viser statistik for landets BNP-vækst torsdag morgen.

Men det er ikke kun Europa, der lige nu mærker opbremsningen i økonomien. I går viste nøgletal fra USA, at forbruget i juli måned forblev uændret, trods forventninger om en stigning på 0,2 procent.

Også i Japan har en momsstigning på tre procent sat en dæmper på forbruget, mens man i Kina ser faldende boligpriser som følge af statens regulering af boliglån fra såkaldte skyggebanker.

Krig og konflikt er en kæp i hjulet

En betydelig del af forklaringen kan ifølge Jacob Graven findes i den uro, som lige nu finder sted rundt omkring i verden. Særligt situationen i Ukraine sætter sit præg på økonomien.

- Konflikten mellem Rusland og USA og EU, og de sanktioner, der følger med, er helt givet noget, der er med til at bremse den økonomiske vækst rundt omkring i verden, siger han.

Også situationen i Mellemøsten får ifølge Jacob Graven flere virksomheder til at holde tilbage med investeringer og medvirker dermed til at dæmpe verdens samlede vækst.

Opsving er ikke lige om hjørnetOpsvinget lader vente på sig, siger cheføkonom i tænketanken Europa, Mikkel Høegh, som kalder det en skuffelse, at den europæiske industriproduktion er faldet.

- Det er skuffende set i lyset af, at vi længe har talt om, at vi skal have et opsving i europæisk økonomi. Hen over sommeren har vi fået en række nøgletal, der har indikeret, at den europæiske økonomi simpelthen har tabt pusten, siger han.

Arbejdsløshed trækker krisen i langdrag

Han forventer, at den økonomiske krise i Europa kommer til at trække ud.

- Den europæiske økonomi har mistet mere end seks millioner industrijob, siden finanskrisen satte ind. Og nogle af de her mange mennesker skal i beskæftigelse igen, inden vi kan for alvor kan tale om et opsving.

- Hvis ikke de skal samles op af industrisektoren, så skal de samles op af andre sektorer, og det vil blandt andet kræve omskoling og lignende. Dermed vil krisen i den europæiske økonomi trække ud.