Det kan være dyrt at skifte fagforening

Opsigelsesvarsel og bindingsperiode betyder, at udmelding af en fagforening eller skift til en anden kan koste mange penge.

Det er ikke altid let eller gratis at melde sig ud eller skifte til en anden fagforening. Der er nemlig stor forskel på opsigelsesvarsler og bindingsperioder.

I enkelte fagforeninger skal medlemmer betale op til seks måneders kontingent, før de får lov at slippe. Det viser en gennemgang af reglerne for udmelding hos en række af de største fagforeninger, som avisen.dk har foretaget.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen forsøger fagforeningerne at holde på medlemmerne ved at gøre det for dyrt at melde sig ud.

Form for fastholdelsesstrategi

- De gør det mere vanskeligt at skifte, så det er grundlæggende en form for fastholdelsesstrategi. Og den længere løsrivelsesperiode giver dem så også bedre mulighed for at overtale medlemmet til at blive hængende, siger professoren fra Aalborg Universitet til avisen.dk.

Ofte følges medlemskab af a-kasse og fagforening ad. Men hvor det er lovbestemt, at man kan skifte a-kasse med 14 dages varsel, bestemmer fagforeningerne selv, hvor hårdt de vil holde på medlemmerne.

- Fagforeningen er jo i princippet en privat forening, og der kan man lave de regler for udmelding, som man finder saglige. Og der kan man altså sagtens ende med en længere udmeldelsesperiode end den, der gælder i relation til a-kassen, forklarer Ole Hasselbach, der er juraprofessor og ekspert i foreningsret.

Djøf'ere skal betale i seks måneder

Jurister og økonomer organiseret i Djøf og ingeniører hos IDA risikerer at skulle betale op til seks måneders ekstra kontingent fra den dag, de melder sig ud.

- Selvfølgelig skal man ikke være stavnsbundet, men på den anden side er det en medlemsfinansieret organisation, hvor man skylder et eller andet varsel, før man melder sig ud. Man kan altid diskutere fristen, men det er det her, vi har valgt, siger Mogens Kring Rasmussen, der er administrerende direktør i Djøf.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk