Det kræver 'et særligt moralsk kompas' at være på cyberlandsholdet: It-talenter kan potentielt angribe stater

Man skal aldrig udelukke, at it-talenter bevæger sig over på den forkerte side af loven, siger chef i Forsvarets Efterretningstjeneste.

FE-chefen understreger, at det kræver "et særligt moralsk kompas" at have evner, der kan bruges ulovligt udenfor efterretningstjenestens mure. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

I jagten på it-talenter, der i fremtiden kan forsvare Danmark mod alvorlige cyberangreb, har Forsvarets Efterretningstjeneste skabt et landshold af hackere.

Og det er ikke uden udfordringer.

Det kræver en nøje udvælgelse af kandidater, erkender chefen hos Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen.

- Vi vælger de unge ud fra faglige kompetencer, men vi er også nødt til at vurdere deres etik og moral, fordi de kommer tæt på sensitive oplysninger. Det skal de kunne administrere, lyder det fra efterretningschefen.

Han understreger, at det kræver "et særligt moralsk kompas" at have evner, der kan bruges ulovligt udenfor efterretningstjenestens mure.

Forsvar og angreb

Mellem 201 kandidater har Forsvarets Efterretningstjeneste udvalgt ti drenge og mænd i alderen 15-25 år, der lige nu dyster mod 16 andre nationer ved hacker-EM i London.

Op til konkurrencen er de ti it-talenter ifølge Lars Findsen blevet trænet i at knække koder og bryde kryptering, så de uden besvær kan finde huller eller svagheder i digitale systemer.

- De bliver dels oplært i at beskytte mod aktører, der forsøger at trænge ind i danske netværk, dels at kunne indhente oplysninger, der har betydning for Danmarks sikkerhed, siger Lars Findsen og uddyber:

- Vi hacker os ind i systemer, der hvor vi kan komme til det og vurderer, at der er informationer af betydning.

Kan de unge ligeså vel blive brugt til at angribe stater?

- Ja, det kan de potentielt, hvis de arbejder for de forkerte. Men vi har den forhåbning, idé og tro, at dem, vi er i kontakt med, har en grundinteresse i, at arbejde for aktører, der beskytter Danmark. Blandt andet Forsvarets Efterretningstjeneste, siger Lars Findsen.

Lovlig eller ulovlig

Der skelnes i dag særligt mellem to typer af hackere.

På den ene side står de såkaldte black hat hackere, der på ulovlig vis sniger sig ind i offentlige myndigheder, virksomheder og privates digitale systemer, og så findes der også white hat hackere, der beskæftiger sig med it-sikkerhed for at forsvare offentlige myndigheder, virksomheder og private mod faretruende cyberangreb.

Lars Findsen anerkender, at det kan være tillokkende at bevæge sig på den forkerte side af loven, når færdighederne tillader at finde og udnytte svagheder i netværk eller digitale systemers sikkerhed.

- Der kan være rigtig mange penge at skaffe sig selv i cybercrime, og det er helt oplagt for aktører, der gerne vil spionere, at anvende de samme værktøjer, siger han.

Er du nervøs for, at de unge talenter bevæger sig over på den forkerte side af loven?

- Man skal aldrig udelukke, at det kan ske, men jeg er ret sikker på, at det team, vi har fat i her, ikke vil lade sig lokke af den slags. Det er solide unge folk, vi har fat i, og vi taler med dem om de etiske spørgsmål, aktiviteterne rejser, siger Lars Findsen.

Claus Hjort Frederiksen: Talenter skal dyrkes

Truslen fra cyberspace er ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste større end nogensinde, og der er ikke udsigt til, at cybertruslen bliver mindre. Tværtimod, påpeger Lars Findsen.

- Det er en stor udfordring og en central del af vores arbejde i de her år. Der er hele tiden aktører - herunder statslige aktører - der forsøger at trænge ind i danske netværk, siger han og kalder cybersikkehed for et våbenkapløb:

- Der udvikles nye våben i cybertruslen hele tiden, vi træffer nogle foranstaltninger for at imødegå det, og så kommer der igen nye våben, som vi skal være parate til at følge med.

Mærsk blev sidste år ramt af et hackerangreb, der endte med at koste rederigiganten op mod to milliarder kroner, og rapporter har fastlagt, at det amerikanske præsidentvalg blev hacket af Rusland med mål om at manipulere valgresultatet.

Med cyberlandsholdet håber efterretningstjenesten og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) at Danmark er bedre rustet til at imødegå truslen:

- Vi er nødt til at dyrke interessen for it-sikkerhed, for vi får brug for nye talenter, der kan beskytte os og hacke sig ind hos andre, siger forsvarsministeren.

FacebookTwitter