Det sidste IC4-tog er nu afleveret til DSB

DSB har fået leveret 82 IC4-tog fra den italienske leverandør, oplyser DSB til DR Nyheder.

De første fem IC4-togsæt sættes snart i drift mellem Jylland og København. I første omgang kommer de kun til at køre på hverdagene. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det sidste IC4-tog er nu leveret til Danmark fra Italien. Det skete i fredags, oplyser DSB til DR Nyheder.

Den sidste levering betyder, at DSB nu har fået alle de 82 togsæt, som leverandøren AnsaldoBreda havde stillet DSB i udsigt.

Gang på gang har DSB været ude og sige, at togene nu ville komme. Men de kom ikke, og da de så kom var der fejl på togene. Men denne gang håber DSBs direktør for vedligehold, Steen Schougaard Christensen, at togene er i orden.

- Vi kommer ikke med nogen garantier, for det skal man passe på med, når det kommer til IC4. Men det er vores forhåbning, at de bliver så driftstabile, at vi vil se mange IC4-tog på skinnerne i de kommende år, siger han til DR Nyheder og tilføjer:

- Vi sætter dem ikke på skinner, før vi er sikre på, at de er driftstabile.

13 år langs slagsmål kan være slut

Leveringen af de sidste tog betyder, at et 13 år langt slagsmål mellem parterne nu kan være slut, vurderer DSB-kender, Jesper Højbjerg Christensen.

- Nu står vi måske ved afslutningen af det her ulykkelige kapitel. For det har været et ulykkeligt kapital for DSB, siger Jesper Højbjerg Christensen, der er bestyrelsesformand hos K-Forum og Advice +, og han har fulgt med i DSB-skandalen gennem årene

Hvis den italienske leverandør ikke havde leveret de togsæt, som DSB havde til gode, kunne DSB denne gang annullere ordren.

Flere tog holder stille

DSB forventer at få togene godkendt i løbet af år 2014, oplyser Steen Schougaard Christensen.

Lige nu kører 23 ud af de 82 tog på de danske skinner. Flere af dem holder stille, fordi de er blevet erklæret for ikke-egnede til at køre.

48 af IC4-togene er godkendt til passagerkørsel, hvoraf 23 nu bliver brugt til passagerkørsel. Resten bliver testet pt. 34 tog mangler stadig at blive opgraderet og godkendt.

Oprindeligt havde DSB 83 tog til gode, men det sidste endte hos den nu afdøde tidligere diktator i Libyen, Muammar Gaddafi, og det tog kan DSB derfor kigge langt efter.