'Det var meget tæt på, at SAS og piloterne var nået til enighed'

Ifølge generaldirektøren for den svenske forligsinstitution var der ikke langt til en aftale mellem de strejkende piloter og SAS i lørdags. Men søndag havde noget ændret sig.

Parterne har forhandlet intenst, men er ikke nået til enighed. DR Grafik Nathalie Nystad

Det var meget tæt på, at SAS og piloterne var nået til enighed om en ny overenskomst sidste weekend.

Parterne forhandlede intenst for at undgå en strejke, og især lørdag så det ud til, at de kunne blive enige.

Det siger Irene Wennemo, der er generaldirektør hos Medlingsinstitutet i Sverige - som svarer til den danske forligsinstitution. Hun var ikke selv med ved forhandlingsbordet - men var tæt på processen.

- Mit indtryk var, at de var tæt på hinanden om lørdagen. Der var stadig nogle spørgsmål tilbage - men de havde også fundet svar på ganske mange svære spørgsmål, siger hun.

Samme opfattelse havde SAS-piloternes danske topforhandler, Henrik Thyregod.

- Jeg tror mere på det i dag, end jeg har gjort det de sidste dage i hvert fald. Der er rykket nogle ting, så der kan være håb forude, sagde han i lørdags.

Men lørdagens forhåbninger om en ny overenskomst forsvandt lige så stille i løbet af søndagen, fortæller Irene Wennemo.

- Om søndagen kom de længere fra hinanden, og det irriterede især piloterne, men også SAS, at man igen havde fjernet sig fra hinanden, siger hun.

Mandag brød forhandlingerne mellem SAS og piloterne endegyldigt sammen, og siden har cirka 1.000 piloter strejket.

Ansøgning om konkursbeskyttelse i USA

Ifølge Irene Wennebo har det heller ikke hjulpet på situationen, at SAS samtidig har skullet forberede en ansøgning om konkursbeskyttelse ved en amerikansk domstol.

- Det har jo gjort det sværere, at der har været så mange forskellige aktører, som var vigtige for SAS-ledelsen, og det er altid svært at forhandle, når tingene bevæger sig hele tiden, siger hun.

I en pressemeddelelse tirsdag morgen oplyste SAS, at selskabet har afleveret en ansøgning til en domstol i New Yorks sydlige retskreds. Her er der ansøgt om at indlede det, der hedder en chapter 11-sag.

I grove træk betyder det, at SAS har bedt en domstol om at sætte sig for bordenden i forhandlinger med kreditorer i selskabet.

Samtidig bliver selskabet beskyttet mod kreditorer, der kunne finde på at kræve at få deres tilgodehavende eller erklære selskabet konkurs.

På et pressemøde tirsdag sagde SAS' topchef, Anko van der Werff, at SAS har søgt om konkursbeskyttelsen i USA, fordi reglerne dér betyder mindst mulig forstyrrelse af den daglige drift.

SAS' pressechef, Alexandra Lindgren Kaoukji, siger, at SAS ikke kan bekræfte udlægningen fra Irene Wennemo. DR Nyheder forsøger at få et interview med SAS