Tema Bidragssatser

DF kræver mere gennemsigtighed om stigende bidragssatser

Kristian Thulesen-Dahl er klar til at lovgive, hvis ikke realkreditinstitutterne selv gør noget for mere gennemsigtighed.

Formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen-Dahl, er klar til at tage lovgivning i brug for at sikre mere gennemsigtighed omkring bidragssatser. (© dr)

Nykredit-kundernes vrede over en række stigninger på bidragssatser, får nu Dansk Folkeparti til at efterlyse mere gennemsigtighed på området.

- Det der foregår i dag er overhovedet ikke gennemskueligt for danskerne, og vi bliver simpelthen hen nødt til at have et system, hvor vi har sikkerhed for, at danskere - der oplever bidragsstigninger - ved præcist, hvorfor de kommer, forklarer partiformand Kristian Thulesen-Dahl.

Bidragssatser

Sidste år betalte de danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Realkreditinstitutterne har nemlig de senere år skruet op for den såkaldte bidragssats, altså det gebyr en kunde løbende betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Følg vores dækning her.

Gå til tema

Partiet vil derudover også gerne sikre, at realkreditinstitutterne ikke bare uden videre kan sætte bidragssatserne op.

Der skal være tale om nogle nye udefrakommende omstændigheder og ikke bare institutternes ønske om at fylde ekstra på krisebunden eller sikre et større overskud, forklarer formanden, der er klar til at tage lovgivning i brug for at sikre, at det sker.

- Der skal laves om på spillereglerne. Det kan enten ske ved hjælp af lovgivning eller ved et samarbejde med branchen, som anerkender, at der er behov for bedre regler, siger Kristian Thulesen-Dahl.

I tilfældet med Nykredit har banken selv forklaret stigningerne på bidragssatserne med skærpede kapitalkrav fra EU.

Professor i finansiering ved CBS, Jesper Rangvid, har dog udtalt til DR Nyheder, at det er umuligt at svare på, om de stigende bidragssatser faktisk handler om, at leve op til de skærpede kapitalkrav.

- Der skal laves om på spillereglerne. Det kan enten ske ved hjælp af lovgivning eller ved et samarbejde med branchen, som anerkender, at der er behov for bedre regler, siger Kristian Thulesen-Dahl (DF):

Opslået af DR Nyheder på 1. marts 2016