Rettelse kl. 9.55 - 10. maj: Det er tidligere fremgået et sted i artiklen, at SF er en del af forliget om de nye ejendomsvurderinger. Det er ikke korrekt og hermed rettet.
Der kan efterhånden skrives en bogserie i sagaen om de nye ejendomsvurderinger med samme længde som Saxo Grammaticus' Danmarks Krønike.
Et BBR-register smækfyldt med fejl, forkerte vurderinger i tusindvis, der bliver sendt ud med åbne øjne, og tusindvis af fejl i kommunal plandata, der i årevis har martret myndighederne.
Og oven i det så er regningen for de nye vurderinger stukket af, og indtil videre har de kostet mere end fire milliarder kroner.
Men på trods af stribevis af afsløringer, så står det brede forlig bag de nye vurderinger (regeringen, LA, K, RV og DF) stadig last og brast.
Indtil nu, hvor forliget for første gang for alvor viser tegn på at sprække.
Dansk Folkeparti er nemlig ved at have fået nok, og da folketingsmedlem Nick Zimmermann i dag kunne læse, at en 80-årig pensioneret jurist fra Falster tog sagen i egen hånd og fandt fejl for millioner i naboers nye ejendomsvurderinger, blev han lettere gasblå i hovedet.
- Hvis den her aftale, om de nye ejendomvurderinger var opstartet i dag, så havde vi stået et helt andet sted fra Dansk Folkepartis side. Det er et håbløst system, der er bygget op. Vores tillid til systemet er på et meget lille sted lige nu, siger Nick Zimmermann.
Konkret vil ordføreren nu have en forklaring fra skatteminister Jeppe Bruus (S) i et møde med de øvrige partier bag forliget om de nye ejendomsvurderinger. Al fakta skal ligges på bordet, lyder kravet.
- Hver eneste gang bliver der lovet bod og bedring, og at det kommer til at virke. Men så kommer der alligevel nye fejl. Vi har en minister og en regering, der ikke tager de her udfordringer særligt seriøst, siger han.
SF: Skaber en stor ulighed
Dansk Folkeparti er ikke alene om kritikken. Selv om SF ikke er en del af forliget om ejendomsvurderingerne, så ligger sagen dem alligevel på sinde.
Og lige nu så er der tale om en regulær dumpekarakter til vurderingerne,
- Vi har ikke tillid til, at systemet er færdigt. Det kan sagtens være, at det kommer til at fungere, men som det ser ud nu, er det ikke et færdigt system, siger skatteordfører Sigurd Agersnap.
- Systemet efterlader en kæmpe opgave hos borgerne i stedet for at håndtere dem selv, og det vil skabe en meget stor ulighed i, hvem der får klaget, og hvem der derfor betaler en for høj skat, siger han.
Politikernes utilfredshed kommer ligeledes på bagkant af, at flere eksperter for tre uger siden opfordrede skatteminister Jeppe Bruus (S) til at sætte udsendelsen af vurderingerne på pause.
- Med de ting, som DR nu har afdækket, så mener jeg, at man ikke kan tage det nye ejendomsvurderingssystem i brug, sagde Hanne Marie Motzfeldt, der er professor i forvaltningsret og digitalisering ved Københavns Universitet.
En pause er dog ikke noget, som er på tale, svarede skatteminister Jeppe Bruus (S).
- Jeg lytter altid til input, der kommer ind. Men jeg er også nødt til at bero mig på de eksperter, der sidder eksternt og holder øje med det her system. De siger, at vi sådan set holder planen, sagde Jeppe Bruus, der forsikrede, at myndighederne holde nøje øje med, hvor mange klager, som kommer ind.
Myndighederne er netop begyndt at sende flere ejendomsvurderinger ud. Læs mere om det herunder.