Din årsopgørelse er på vej: Skattestyrelsen nye våben skal afsløre fejl og fusk

Et nyt digitalt system skal identificere simple fejl og forsøg på snyd med rettelser i årsopgørelserne.

Sidste år var det allerede muligt at se årsopgørelsen fredag. (Arkivfoto). (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

4,6 millioner årsopgørelser vil blive offentliggjort i løbet af de kommende dage, og for at sikre sig mod fejl, fusk og mistænkelig adfærd har Skattestyrelsen skruet op for kontrollen med de private skatteregnskaber.

I stedet for at foretage manuelle stikprøvekontroller, bevæbner styrelsen sig med et fast it-analysesystem, der kan tjekke de rettelser, folk indtaster i årsopgørelsens felter over fradrag. Det skriver Politiken.

- Den nye model kan overskue enorme datamængder og er i stand til løbende at gennemgå de årsopgørelser, der dannes. Dermed får vi et nyt værktøj til at identificere de årsopgørelser, der skal have et ekstra manuelt tjek - uanset om det drejer sig om simple fejl eller forsøg på snyd, udtaler underdirektør i Skattestyrelsen Karoline Klaksvig i en pressemeddelelse.

Kontrolvåbnet bliver ifølge Politiken allerede taget i brug i weekenden.

Grundig digital kontrol

Skattestyrelsens system er baseret på principperne i den såkaldte maskinlæring.

På baggrund af enorme datamængder og algoritmer skal systemet ligesom andre computersystemer lære at tænke, analysere og forudsige adfærd på baggrund af enorme datamængder og algoritmer.

Og fordi stikprøvekontroller er tidskrævende, mener it-ekspert Henrik Larsen, der er chef for it-sikkerhedsorganisationen DKCert og medlem af bestyrelsen i Rådet for Digital Sikkerhed, at det er på sin plads at tage tilgængelig teknologi i brug.

- Skattemyndighederne har jo ikke haft voldsomt stor succes med de kontroller, de har lavet indtil nu, men her får du en helt anden grundighed i kontrollen, og jeg vil tro, at man også med fordel kan bruge systemet i kontrollen med virksomhedernes skattebetaling, siger han.

700.000 foretager ændringer

Hvor meget snyd, der er med årsopgørelser, ønsker Skattestyrelsen ikke at sætte tal på.

Ifølge styrelsen er det dog alene omkring 700.000 borgere, der har ændringer eller tilføjelser til deres årsopgørelse, og det er særligt her, at det nye værktøj skal hjælpe med at finde atypisk adfærd og ulogiske indtastninger.

De mange millioner årsopgørelser bliver udregnet på baggrund af cirka 200 millioner oplysninger, som Skattestyrelsen modtager fra banker, arbejdsgivere, pensionsselskaber og lignende.

Efter planen bliver de færdigbehandlede årsopgørelser for 2018 lagt ud på nettet mandag, men går det som sidste år, kan opgørelserne dog allerede blive tilgængelige før. Eventuel overskydende restskat udebetales ifølge Skattestyrelsen 12 dage efter, at årsopgørelserne er blevet tjekket for ændringer og tilføjelser.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter