Din årsopgørelse ligger klar. Har du tjekket, om du har ret til disse otte fradrag?

Der er god grund til at give årsopgørelsen et ekstra gennemsyn, lyder anbefaling fra ekspert.

(Arkivfoto). Skattestyrelsen åbner officielt op for kig til årsopgørelsen mandag. De kører dog test i weekenden, hvor mange borgere vil kunne logge ind for at se deres årsopgørelse. I testweekenden sidste år var der i alt 2,8 millioner, der loggede ind for at se deres årsopgørelse. (Foto: Jonas Vandall Ørtvig © Scanpix)

Danske skatteborgere har i denne weekend fået adgang til at se og ændre i deres årsopgørelse, men det er kun omkring 700.000 danskere, der tilføjer fradragsberettigede udgifter til regnskabet.

Spørger du partner og kundedirektør i Formuepleje Helle Snedker er det en skam.

Hun rådgiver folk om optimering af deres privatøkonomi, og der er ifølge hende god grund til at give årsopgørelsen et ekstra gennemsyn.

- Der er mange, der glemmer, at de faktisk har ret til at trække visse poster fra på deres årsopgørelse, og det er en skam. Der er gode penge at hente, og det er bare med at udnytte de muligheder, vi har som skatteborgere, siger hun.

Helle Snedker guider dig her gennem otte fradrag, du skal være opmærksom på:

1

Fradrag for håndværksydelser

- Du kan få fradrag på op til 12.000 kroner per person over 18 år i husstanden på håndværksydelser, hvis du har fået isoleret dit tag, udskiftet de gamle vinduer, forbedret ventilationen eller installeret tyverialarm på din faste bopæl eller dit fritidshus. Du skal dog være skattepligtig til Danmark, og du skal kunne dokumentere udgiften.

2

Fradrag for serviceydelser

- Den permanente boligjobordning sikrer også fradrag på en række serviceydelser. Faktisk helt op mod 6.000 kroner per person over 18 år i husstanden. Ydelserne omfatter blandt andet rengøring, vinduespudsning, børnepasning og havearbejde, og du kan med både dem og håndværksydelser gå tre år tilbage, hvis du tidligere har glemt at indtaste det. Du skal bare huske at indtaste det på årsopgørelsen fra det pågældende år, og være opmærksom på, at der undervejs har været ændringer i, hvad der kan opnås fradrag for.

3

Fradrag for kørsel, kost og logi

- Hvis der er mere end 24 kilometer til og fra arbejde, kan du få 1,94 kroner per km. Kører du mere end 120 km. om dagen, falder satsen dog til 0,97 kroner per km. Bor du i en udkantskommune, kan der være særlige regler, siger Helle Snedker, der desuden påpeger, at du også kan trække udgifter til kost og logi fra, hvis du har udført arbejdet andre steder, end du plejer. For eksempel hvis du i en periode har haft en midlertidig arbejdsplads.

4

Fradrag for renter på privat gæld

- I takt med at pengeinstitutter har strammet deres udlånspolitik, benytter flere sig af muligheden for at låne i familien, og hvis du betaler renter for et lån hos onkel Anders, så kan du tilføje det på din årsopgørelse. Fradragsværdien for renteudgifter er op til cirka 33 procent.

5

Fradrag for garantiprovision

- Hvis du har stillet en bankgaranti i forbindelse med en låneomlægning, kan du trække garantiprovisionen fra din årsopgørelse. Og står du overfor at have købt bolig i et projektbyggeri, hvor du har stillet en økonomisk garanti til udbyderen, kan du også trække det fra i skat.

6

Fradrag for børne- og underholdsbidrag

- Offentlige ordninger registreres automatisk. Har du lavet en ordning udenom, skal du dog selv trække beløbet fra på årsopgørelsen. Et eksempel kan være, at en skilsmisseforælder betaler penge til sin tidligere partner, hvis personen har børnene i længere tid.

7

Fradrag for aktiegevinster og tab

- Gevinster og tab på aktier bliver beregnet og indberettet automatisk, men det er en god idé at løbe tallene igennem og se, om de er gjort rigtigt op, for der kan være fejl i indberetningen. Desuden skal du selv huske at beregne tab og gevinster af ikke-børsnoterede aktier og obligationer, som du har købt direkte af en privat investor.

8

Fradrag for velgørenhed

- Velgørenhed er en af de ting, du kan trække fra i skat. Hvis du ikke har afleveret dit CPR-nummer i forbindelse med en donation, skal du dog selv registrere gavmildheden på din årsopgørelse. Der er fradrag for velgørenhedsbidrag på op til 15.900 kroner i 2018.