Din vandregning stiger med op til 1.000 kroner

Når du får næste vandregning, risikerer du at skulle betale mere, end du plejer. Det drejer sig om en omstridt og ny skat.

Hvis du er heldig, så stiger din vandregning ikke - er du uheldig kan du komme til at betale op mod 1.000 kroner mere om året. Det viser en rapport fra Deloitte. (Foto: Rasmus Kahlen)

De fleste af os vil i år få en dyrere vandregning. Forklaringen er, at de kommunale vand- og forsyningsselskaber har fået et uventet skattesmæk, og den ekstrabetaling rammer både virksomheder og private forbrugere.

Skattesmækket kommer, selv om landets mere end 300 kommunale vand- og forsyningsselskaber har overholdt reglerne.

For en almindelig husstand, der bruger 120 kubikmeter om året, bliver regningen på mellem 0 og 1.000 kroner. Det viser en rapport, som Deloitte har lavet for Danva, der er vandbranchens interesseorganisation.

Årsagen til skattesmækket er, at Skat har værdisat de 300 vandselskaber helt anderledes end det, selskaberne har lagt deres budgetter ud fra.

Det handler om en indviklet lovgivning, der blev vedtaget i 2009. Loven betød blandt andet, at de kommunale vand- og afløbsforsyninger kom over i offentligt ejede selskaber.Vandprisen skulle holdes nede

Formålet med loven var at forhindre, at vandværkerne tjente uhæmmet mange penge på vand - priserne skulle holdes nede.

Derfor må vandselskaberne ikke generere et overskud - og derfor kan de heller ikke sælges.

- Vi skulle gøre priserne overskuelige, så I kan se, hvad det er, I som forbrugere betaler for og effektivisere vores drift, så vi kan sætte prisen ned, fortæller Arne Kirt Hansen, der er direktør i Frederikssund Forsyning.

Alligevel kræver Skat nu selskabsskat - selvom den bliver opgjort ud fra en handelsværdi, der altså burde være værdiløs.

Nu kommer skattesmækket så - og det undrer direktøren i Frederikssund Forsyning.

Girokort skal betales

- Vi må ikke tjene penge, så det er svært at forstå, at vi kan blive beskattet af nogle penge, vi ikke tjener, siger Arne Kirt Hansen. Selvom Frederikssund Forsyning og de andre selskaber er blevet mere effektive, så slipper de ikke for den ekstra skat.

Det handler om, hvor meget forsyningerne er værd - i Skats øjne. For Skat og Landsskatteretten har underkendt selskabernes oprindelige værdisætning.

I stedet opererer Skat med handelsværdien, selvom forsyningsselskaberne jo altså ikke må generere et overskud og derfor ikke kan sælges. Den værdi er markant lavere end den oprindelige.

- Det er rimeligt, at vi bliver beskattet, når vi laver nogle serviceopgaver ved siden af, men jeg havde aldrig drømt om, at det er vores primære aktivitet (vand. red.), der nu skal beskattes, siger direktør Arne Kirt Hansen og fortsætter:

- Vi er nødt til at rette ind efter det. Når du får et skattegirokort, er du nødt til at betale det, understreger han.