Dine pensionspenge bliver investeret i sort energi

Danskernes pensionspenge sendes direkte i lommerne på olie, kul og gas-industrien frem for grønne virksomheder, konkluderer en rapport fra WWF.

- Problemet er, at pensionsselskaberne ikke har strategier for, hvordan vi kommer ud af den sorte økonomi og ind i den grønne energi, siger Gitte Seeberg fra WWF. (© Scanpix)

De danske pensionsselskaber er for dårlige til at investere vores pensionsopsparinger i grønne projekter og grøn omstilling.

Selskaberne hænger stadig fast i for mange investeringer i projekter og selskaber i olie, kul og gas-industrien.

Det mener verdensnaturfonden WWF, der offentliggør en rapport om 16 af de danske pensionsselskabers evne og vilje til at komme ind i klimakampen. Og konklusionen er klar: Der er lang vej igen.

- Helt grundlæggende er problemet, at pensionsselskaber ikke har strategier for, hvordan vi kommer ud af den sorte økonomi og ind i den grønne energi. Faktisk viser kun få af selskaberne vilje til at gøre noget ved det her, siger generalsekretær i verdensnaturfonden Gitte Seeberg.

17 højrisikable projekter

- Der har lige været klimatopmøde i København, og vi ved, at klimaproblemerne er enormt alvorlige. Og det kræver, at pensionsbranchen med deres enorme formuer er med til at drive en grøn omstilling. Det er de altså ikke i Danmark, siger generalsekretæren.

Tværtimod viser WWF's rapport, at pensionsbranchen har milliarder af kroner investeret i farlige projekter, som risikerer at ende i rene miljøkatastrofer. Helt konkret peger rapporten på 17 projekter, hvor de største danske pensionskasser har bundet 7,3 mia. kr.

Et af projekterne er det russiske olieselskab Gazproms boringer efter olie i Arktis. Det er ifølge WWF så risikabelt, at det i sidste ende kan vise sig at være en dårlig investering for danske pensionsopsparere.

Flere grønne takter

Gitte Seeberg erkender, at pensionsbranchen så småt er begyndt at vise mere grønne takter.

Men overordnet efterlyser WWF en klarere forståelse hos pensionsselskaberne af, at grønne investeringer også kan være økonomisk fornuftige.

Hos pensionsselskabet PKA er man uforstående over for kritikken, fordi selskabet løbende har været i dialog med WWF.

PKA har på ca. fem år øget investeringerne i CO2-reducerende projekter fra en milliard kroner til 13 milliarder kroner.

Alene i 2014 har pensionsselskabet investeret knap 2,8 mia. kr. i en havmøllepark, i grønne obligationer og i regeringens klimainvesteringsfond.

- Nu kan man altid diskutere, hvor store investeringerne i bæredygtig energi skal være, før det er tilstrækkeligt. Men faktum er, at PKA, og branchen generelt, har øget investeringerne betydeligt i vedvarende energi de senere år, og det vil fortsætte, understreger administrerende direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen.

De 16 pensionsselskaber i WWF's undersøgelse forvalter samlet set en investerings-formue på 2738 milliarder kroner. Det svarer til ca. 480.000 kroner for hver eneste indbygger i Danmark.

Facebook
Twitter