Direktør i Blackstone-afdeling om lavere husleje: 'Jeg tror ikke, vi har været for grådige'

Målet er, at ejendomsselskabet skal undgå sager i huslejenævnet, siger direktør.

Lejere i 300 af ejendomsselskabets lejemål har netop fået et brev om, at deres husleje bliver sænket. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

- Jeg tror som sådan ikke, vi har været for grådige.

Sådan lyder budskabet fra driftsdirektør Kenneth Ohlendorff fra ejendomselskabet Kereby, der er den danske afdeling af den amerikanske kapitalfond Blackstone.

- Man har presset grænserne i forhold til, hvad vi i dag vurderer er det rigtige, siger han.

Vil have bedre image

Lejere i 300 af ejendomsselskabets lejemål har netop fået et brev om, at de vil få sænket huslejen.

Udmeldingen kommer, efter at Blackstone har været en del i medierne, hvor selskabet er blevet kritiseret for at købe boligejendomme og sætte lejlighederne i stand for at hæve huslejerne drastisk.

Men nu har selskabets danske afdeling, der i november sidste år skiftede navn fra 360 North til Kereby, tryktestet huslejen for omkring 1.000 af selskabets ejendomme, der er renoveret efter den meget omtalte bestemmelse i boligreguleringsloven, paragraf 5, stk. 2.

Og for knap hver tredje af de ejendomme har Kereby nu vurderet, at huslejen skal sættes ned, fortæller driftsdirektøren.

- Formålet med huslejenedsættelserne er tilfredse kunder og et bedre image, siger Kenneth Ohlendorff.

Har over 50 huslejesager

Selvom lejere i de 300 boliger nu får brev om huslejen, så har ejendomsselskabet samtidig mange sideløbende sager om husleje, der ligger til behandling i huslejenævn i København.

Nævnene afgør tvister mellem lejere og udlejere, og DR har tidligere afdækket, hvordan selskabet taber mange af de sager, der ender hos huslejenævnene.

Ud over lejerne i de 300 boliger, der nu får brev om sænket husleje, så har Kereby i alt 51 verserende sager ved huslejenævnene alene i Københavns Kommune.

Det viser et udtræk fra kommunens sagssystem, som DR Nyheder har fået indsigt i.

Der er dog ikke sammenfald mellem igangværende sager om husleje og de lejere, der får en billigere husleje hos Kereby, lyder det fra selskabet.

Selskabet vil også gerne i dialog med utilfredse lejere, der har klaget over huslejen, siger Kenneth Ohlendorff.

- Vi mener, at ordentlig forretning gør sig bedst, når man er i dialog og har et ordentlig forhold til sine kunder, siger han.

I slideren herunder kan du se, hvilke ejendomme i København, som er blevet købt af udenlandske investorer siden 2012:

Skal ikke have flere sager

Ejendomsselskabet har en klar ambition om, at selskabet ikke vil kæmpe med kunderne i flere fremtidige huslejesager, siger Kenneth Ohlendorff.

- Vores mål er, at vi ikke skal have huslejenævnssager. Det er vores mål om et år, om to år og dem, vi har, der håber vi, at vi kan tage dem i en ordentlig drøftelse med kunden, så vi kan finde en løsning fremadrettet.

Tip os

  • Er du lejer hos Kereby, og har du fået brev om en lavere husleje?

  • Skriv til ahec@dr.dk

Hos Lejernes Landsorganisation i hovedstaden, der som organisation lever af at føre sager om leje ved huslejenævnene, er direktør Claus Højte positiv over, at Kereby vælger at sænke huslejen for nogle lejere.

Han advarer dog samtidig lejerne om blot automatisk at tage imod tilbuddet. Tager man i stedet sagen i huslejenævnet, har man muligvis krav på mere end det, som ejendomsselskabet nu vil sætte huslejen ned med, siger lejerorganisationens direktør.

- Vi har set nogle af nedsættelserne, og vi synes ikke, at lejen er sat nok ned. Man skal som lejer se sig godt for, hvis man får et tilbud fra Kereby, siger Claus Højte.

Om Blackstone

  • På få år har Blackstones danske afdeling, der i november sidste år skiftede navn fra 360 North til Kereby, købt massivt op i ældre udlejningsejendomme i hovedstaden.

  • Selskabet sidder nu på en af byens hurtigst voksende ejendomsporteføljer, der udgøres af omkring 2.300 lejeboliger til en samlet værdi af knap otte milliarder kroner.

  • Blackstone er en amerikansk kapitalfond, der hører til blandt de største i verden med omkring 3.600 milliarder kroner under forvaltning.

  • Blackstone blev stiftet i 1985 af Peter G. Peterson og Stephen A. Schwarzman. Schwarzman er i dag bestyrelsesformand for Blackstone. Han har en formue på over 90 milliarder kroner og er på Forbes' liste over de 100 rigeste personer i verden. Schwarzman er af finansmediet Bloomberg flere gange blevet udpeget til at være blandt de 50 mest indflydelsesrige personer i verden.

  • Blackstone har hovedsæde på Manhattan i New York, men har afdelinger placeret i en lang række byer, herunder London, Paris, Dublin, Düsseldorf, Luxembourg, Sydney, Tokyo, Hongkong, Singapore, Beijing, Shanghai, Mumbai og Dubai.

  • Ud over investeringer i ejendomme har Blackstone store investeringer bundet i blandt andet Hilton Worldwide, Merlin Entertainments Group, Performance Food Group og EQ Office.

  • Du kan læse mere om Blackstones investeringer i det københavnske ejendomsmarked her.

  • Kilder: Reuters, Wikipedia, Blackstone, Bloomberg, Forbes

Rettelse: Det er præciseret, at der er tale om et brev, der varsler nedsættelse af huslejer. Tidligere fremgik det i artiklen, at der var tale om et tilbud.

Facebook
Twitter