Direktør i Skat kender ikke kilden: Al kontakt er krypteret

Adgangen til det lækkede Panama Papers-materiale koster Skat et ét-cifret millionbeløb.

Den anonyme kilde har "i hvert fald en indsigt i, hvad der foregår selv i et lille land som Danmark", forklarer indsatsdirektør i Skat, Jim Sørensen.

Kort før sommerferien lykkedes det Skat at komme i kontakt med en anonym kilde, der kunne hjælpe med at få adgang til oplysningerne om danske skatteborgere i de såkaldte Panamapapirer.

Det fortæller indsatsdirektør i Skat Jim Sørensen.

Skat fik en vareprøve af den anonyme kilde og har henover sommeren forsøgt at vurdere kvaliteten af dataene og kildens pålidelighed.

- Det er vores oplevelse, at det er gode data, som vi kan bruge til både at køre skattesager, men også til at få viden om skattely, som selvfølgelig er et område, der interesserer os, siger Jim Sørensen.

Skat har på baggrund at dette fået grønt lys fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) til at købe det fulde materiale omkring danske skatteydere af kilden. Det på trods af, at man altså ikke har nogen som helst anelse om, hvem vedkommende er.

- Vi kender ikke kilden, og al kontakt er fuldstændig krypteret, siger Jim Sørensen.

- Vores dialog med vedkommende tyder på, at vedkommende ved, hvad der foregår i de enkelte lande. Vedkommende har et klart motiv om, at det er uretfærdigt, at ikke alle betaler, hvad de skal i de enkelte lande.

Det er ikke kommet frem, hvad Skat præcis betaler den anonyme kilde for det lækkede materiale, men Jim Sørensen siger til DR Nyheder, at der er tale om et étcifret millionbeløb.

Skiftende danske skatteminister har hidtil afvist at købe lækkede skatteoplysninger, men nu har regeringen altså - bakket op af Folketinget - tilsyneladende foretaget en kovending.

- Vi er overbeviste om, at det her sender et signal til dem, som bruger alverdens rådgivere til at undgå at betale skat. De kan ikke være sikre på, at vi ikke får adgang til de her data, eller at politikere ikke undtagelsesvis vil give os lov til at bruge andre metoder end normalt, siger Jim Sørensen.