Direktør: Nordea overførte millioner til skattely uden at stille spørgsmål

Nordea var det danske BK Medicals bankforbindelse, mens der ulovligt blev overført millioner af kroner til skattelyselskaber.

Nordea selv afviser at kommentere sagen, da banken ikke udtaler sig om enkelte kundeforhold. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Den danske virksomhed BK Medical har sammen med dets amerikanske moderselskab betalt omkring 100 millioner kroner i to forlig med de amerikanske myndigheder.

I perioden 2001 til 2011 overfakturerede BK Medical sine udenlandske distributører for knap 135 millioner kroner og sendte efterfølgende pengene tilbage til distributørerne på en række bankkonti, hvoraf størstedelen ligger i kendte skattelylande.

På den måde hjalp BK Medical på ulovlig vis sine distributører med at skjule store summer penge, som risikerede aldrig at blive beskattet eller anvendt til bestikkelse, lyder konklusionen fra de amerikanske myndigheder.

I samme periode var Nordens største bank, Nordea, den danske virksomheds bankforbindelse.

Men Nordea stillede aldrig spørgsmål til de mistænkelige transaktioner til skattelylande, fortæller Lars Frost, som er tidligere økonomidirektør i BK Medical og derfor medansvarlig i bestikkelsessagen.

- Vi har aldrig fået nogen som helst meddelelse fra Nordea. Hverken telefonisk eller på skrift. I sidste ende var det gået til min direktør eller mig, men der er ingen tilbagevenden i den periode omkring de her betalinger. Aldrig, siger Lars Frost, der for en måned siden indgik forlig med det amerikanske finanstilsyn om at betale en bøde på 20.000 dollar.

Muligt brud på hvidvaskreglerne

Men overførslerne til skattely har været på kant med hvidvaskloven. Derfor kan Nordea have haft et ansvar for at undersøge transaktionerne, vurderer Nis Jul Clausen, professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

- Det er jo klart, at det forhold, at amerikanske myndigheder betragter sagen som så alvorlig, det tyder på, at transaktionerne har været så usædvanlige, at de er underlagt reglerne i hvidvaskloven, siger han.

For at fange ulovlige transaktioner, er bankerne underlagt en række regler, de såkaldte 'kend din kunde-regler', som skal modvirke hvidvask og finansiering af terrorisme. Her skal enhver mistanke indrapporteres til myndighederne.

- Umiddelbart vil jeg mene, at der formentlig er en undersøgelsespligt. Jeg har ingen mulighed for at udtale mig om, om de har opfyldt den, siger Nis Jul Clausen.

Alt hang sammen

Nordea selv afviser at kommentere sagen, da banken ikke udtaler sig om enkelte kundeforhold. Af samme grund kan DR Nyheder ikke få bekræftet Lars Frosts påstand om, at Nordea aldrig undrede sig over de store transaktioner til skattelylande.

Seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet Lars Krull mener dog, at Nordea kan have haft overordentligt svært ved at gennemskue det angivelige bestikkelsesnummer.

- En bank har forpligtelse til at kende sin kunde, hvilken type betaling den modtager, og hvilket type betaling den afsender. Ser vi på det konkrete eksempel, er det dog min vurdering, at banken ikke har haft nogen som helst mulighed for at gribe ind, siger han.

Krull henviser til, at transaktionerne er blevet bogført på ordentlig vis.

- Virksomheden har haft et fuldstændigt dokumenterbart udgiftsgrundlag for at udbetale de her penge. Problemet her er, at de her penge i virkeligheden har været nogle midler, som aldrig nogensinde skulle have været i den danske virksomheds besiddelse, siger Krull.

- Banker skal kontrollere det, men det kan aldrig blive et fuldstændigt finmasket net, fortsætter Lars Krull.

Økonomidirektør undrer sig

BK Medicals tidligere økonomidirektør Lars Frost undrer sig over, at Nordea ikke stillede spørgsmål til de mange overførsler til skattelylande, som var baseret på overfaktureringer.

- Vi havde årlige bankmøder, hvor de fik årsregnskab, kvartalsregnskaber og salgsmaterialer. De har jo 100 procent overblik over, hvilke konti vi har, og hvor bliver betalingerne sendt hen. Så når min person i bogholderiet overfører penge til en konto, som ligger i en zone, hvor det virker mærkeligt, så kunne man som bank have sagt inden man godkender: Hvorfor skulle pengene overføres til den konto?

- Vi kunne jo ikke selv gøre det. Det hele skete igennem Nordea. Hvis vi blevet konfronteret med nogle spørgsmål, havde vi måske også været bedre i stand til at tage stilling til, om det, vi gjorde, var forkert, siger Lars Frost.

Ifølge de amerikanske myndigheder autoriserede Lars Frost personligt omkring 150 af betalingerne til de ukendte tredjeparter. 10 af overførslerne skete, mens Frost var økonomidirektør.

Nordea og hvidvask

  • Nordea har de senere år været i myndighedernes søgelys for manglende overholdelse af loven mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme.

  • Sidste år fik Nordea den størst mulige bøde af det svenske finanstilsyn for manglende tilsyn med kunder og transaktioner, og for en måned siden politianmeldte det danske finanstilsyn Nordea for en række brud på hvidvaskreglerne.

  • Samtidig er Nordea den nordiske bank, der klart optræder flest gange i de såkaldte panama-papirer, som stammer fra en lækage fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca, der leverer selskabsløsninger i skattelylande.

Artiklen er præciseret med flere detaljer om Lars Frosts rolle i BK Medical.