Direktør undrer sig efter Skats stævning: Vi var bare underleverandør til KMD

Direktør for it-konsulentfirmaet Capgemini undrer sig over at blive viklet ind i erstatningssagen om det skandaleramte efi-system.

Capgemini har leveret en 'ubetydelig del' af efi-systemet, siger direktør Holger Bonde. Billedet er et screenshot fra CapGeminis hjemmside.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har stævnet KMD og Capgemini, som har leveret det skandaleramte automatiske inddrivelsessystem, efi, der har kostet staten en formue og sidste år blev endeligt skrinlagt.

KMD og Capgemini stævnes for knap 700 millioner kroner.

Den største del af kravet bliver rettet mod KMD. Men det er uklart, hvor stor stævningen er mod it-konsulentfirmaet Capgemini.

Direktør Holger Bonde fortæller, at Capgemini endnu ikke har modtaget en stævning. Han undrer sig over at blive viklet ind i en erstatningssag.

- Formelt har vi leveret en ubetydelig del og fungeret som egentlig underleverandør til KMD. Godt nok har vi indgået i et konsortium. Men vi har internt aftalt, at rent praktisk er vi underleverandører til KMD, siger Holger Bonde, der er direktør for Capgemini.

KMD: Afviser totalt

Han mener, at Capgemini har været ansvarlig i sin leverance, men at hovedleverandøren på efi-projektet har været KMD, som Holger Bonde derfor henviser til.

KMD havde tidligt onsdag endnu ikke modtaget stævningen, men afviser på forhånd kravet.

- Det er vores klare opfattelse, at det er Skat, der har ansvaret for problemerne med inddrivelsesprojektet. Som det har været fremme i pressen, så er det løbende blevet afdækket af Rigsrevisionen, diverse ekspertrapporter og Skatteministeriet selv, at Skat ikke har haft styr på inddrivelsesprojektet og Skats organisation, skriver KMD’s juridiske direktør og advokat, Mark Skriver Nielsen, i en mail.

Tværtimod rejste selskabet flere gange advarselsflaget, skriver han:

- KMD har gentagende gange gjort SKAT opmærksom på forhold i inddrivelsesprogrammet, der kunne medføre ulovlig inddrivelse. Vores advarsler blev overhørt eller fejet af banen som ikke-problematiske. KMD finder det på den baggrund besynderligt, at SKAT nu fralægger sig ansvaret for den manglende lovmedholdelighed.

7-9-13

Efi-systemet er populært blevet kaldt 7-9-13, fordi det ad flere gange blev forsøgt indført. Men først i 2013 kom det op at køre. I tiden med den automatiske inddrivelse kritiserede statsrevisorerne flere gange systemet, og efter en harsk rapport fra Kammeradvokaten valgte skatteministeren at lukke systemet i efteråret 2015.

Efi-systemet har kostet staten op til flere milliarder kroner, og skatteminister Karsten Lauritzen (V) regner med at være nødt til at afskrive 14 milliarder kroner i gæld på grund af det kuldsejlede system.

Efi-systemet

  • Det automatiske inddrivelsessystem EFI skulle gøre det lettere for Skatteministeriet at få styr på at opkræve gæld fra virksomheder og borgere.

  • Men systemet kom aldrig til at fungere.

  • I foråret 2015 kritiserede Rigsrevisionen Skat for Efi-systemet, og efter en advokatundersøgelse blev Efi i september endeligt i graven - alene den manøvre kostede en halv milliard kroner.

  • Efi overså gæld og opkrævede gæld, som var forældet.

  • Efi blev indført i 2013, men med syv års forsinkelse. Af samme grund bliver systemet internt i Skat kaldt for 7-9-13.

  • Det fejlslåede inddrivelsessystem har kostet staten op mod 15 milliarder kroner.

  • Det er et konsortium af underleverandører bestående af blandt andre Capgemini og KMD, som har stået for leverancen af Efi.

Facebook
Twitter