Dobbelt så mange penge på bordet: Realkredit Danmark hæver krav til boligkøb

Fremover skal boligkøbere som udgangspunkt kunne lægge ti procent af købsprisen, lyder det.

Indtil nu har kravet som udgangspunkt været fem procent af købsprisen, men Danske Bank vil hæve det til 10 procent. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Realkredit Danmark fordobler midlertidigt sit krav til, hvor mange penge boligkøbere skal stille med, så det som udgangspunkt er ti procent af købsprisen.

Indtil nu har kravet som udgangspunkt været fem procent af købsprisen.

Til erhvervsmediet Finans, der var det første medie til at berette om det forhøjede krav, siger direktør for Realkredit Danmark Carsten Nøddebo:

- Det skal ses i lyset af den enorme usikkerhed, der er ikke bare på boligmarkedet, men for økonomien generelt.

Danske Bank bekræfter i en e-mail til DR Nyheder, at man har taget skridtet på grund af usikkerhed om boligpriser og den økonomiske udvikling samt usikkerhed på jobmarkedet.

I mailen lægger Danske Bank vægt på, at det ellers ville være uansvarligt over for bankens kunder, der risikerer at købe boliger til mere, end deres budget kan holde til.

Ifølge banken har 90 procent af kunderne i dag i forvejen mindst 10 procent af købsprisen med til at smide på bordet, når de skal have et realkreditlån hos Realkredit Danmark.

'Rammer førstegangskøbere'

Hos interesseorganisationen Forbrugerrådet Tænk ser man Realkredit Danmarks nye krav som en naturlig konsekvens af den uro, som coronakrisen har medført på både bolig- og jobmarkedet.

Cheføkonom Morten Bruun Pedersen kan godt se en vis fornuft i tiltaget. Men de 10 procent, som man nu skal lægge på bordet hos realkreditselskabet, kommer især til at ramme dem, der skal ud at købe den første bolig, og som derfor hverken har en kæmpe opsparing eller penge med fra en tidligere bolig, mener han.

- Førstegangskøbere, som står og måske lige nøjagtig har fem procent, men nu lige pludselig må kigge langt efter deres boligdrøm, de kan godt komme i klemme her, siger han.

Det vil især ramme mange af de unge boligkøbere, der lige nu leder efter bolig i de store byer, hvor priserne på huse og lejligheder er høje. Morten Bruun Pedersen siger dog samtidig, at det kun er for en periode, at kravene vil være gældende.

Tip os

  • Kigger du efter bolig, og får de nye krav betydning for, hvad du kan købe?

  • Så hører vi gerne fra dig. Skriv til emii@dr.dk

Desuden er det indtil videre kun ét af landets fire realkreditselskaber til privatkunder, der har meldt ud, at kravene nu sættes op. Så kan man ikke få lov til at låne hos Realkredit Danmark, kan man forsøge hos et af de andre selskaber, lyder rådet fra Forbrugerrådet Tænk.

- Enten kan man jo finde et andet realkreditinstitut, og det vil jeg da helt klart opfordre til, at man gør. Ellers kan man se, om man kan spare noget mere op, siger Morten Bruun Pedersen.

Konkurrent: Som at kaste benzin på bålet

Hos konkurrenten Jyske Realkredit, der er Jyske Banks realkreditinstitut, er man ikke imponeret over Realkredit Danmarks beslutning og vil ikke gå dem i bedene.

Her er det nemlig altid en konkret vurdering, hvor mange penge boligkøbere skal lægge, før de kan låne penge, fortæller administrerende direktør Carsten Tirsbæk Madsen.

- Jeg synes, at det er lidt som at kaste benzin på det bål, som vi alle sammen kæmper for ikke skal udvikle sig. Jeg mener stadig, at det er solidt at forholde sig kunderne individuelt, siger han og fortsætter:

- Der vil stadig være kunder, der kan købe bolig med fem procent i udbetaling, og der vil også være kunder, som skal lægge lidt mere. Sådan har det altid været.

Du kalder det at kaste benzin på bålet. Hvilke konsekvenser mener du, at det kan få, når de vælger at hæve kravet til 10 procent?

- Hvis alle generelt indførte et krav om, at der skal lægges det dobbelte i egen kapital, så vil det i sagens natur betyde, at der er færre, der kan købe, og det vil presse boligmarkedet, siger Carsten Tirsbæk Madsen.

Heller ikke hos Danmarks største realkreditinstitut, Nykredit, er der planer om at hæve egenbetalingen til 10 procent.

- Vi tror på en individuel tilgang til rådgivning. I rådgivningen skal der altid tages højde for, om en boligkøber kan tåle prisfald efter købet. Her kigger vi på køberens samlede økonomi, og udbetalingens størrelse er altså kun et blandt flere parametre, siger koncerndirektør Anders Jensen i et skriftligt svar.

- Vi ønsker ikke, at unødigt firkantede regler skal stå i vejen for, at de kan købe en bolig, der passer til dem og deres ønsker, lyder det videre.

Hos den tredje konkurrent, Nordea Kredit, er der heller planer om lignende tiltag, siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann til Børsen.

'Risikerer at blive teknisk insolvent'

Direktør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen ser dog også positive ting ved hæve kravet til indskud.

- Vi står over for en krise på boligmarkedet, hvor der er mulighed for et prisfald på op til 10 procent. I en sådan situation kan boligkøbere let komme galt af sted, og man risikerer at blive teknisk insolvente, siger boligeksperten.

Ifølge Curt Liliegreen kigger vi lige nu ind i periode, hvor det vil være usikkert at købe bolig, og man skal derfor som boligkøber se sig godt for.

- Det bedste råd er nok, at man skal vente med at købe, til vi ved, hvor dyb krisen bliver. Men hvis man vil ud at købe bolig nu, så skal man ikke sætte sig for dyrt, siger han.

Det kan dog også få negative konsekvenser for boligmarkedet, at man vælger at holde købere tilbage ved at hæve kravet til 10 procent, vurderer Curt Liliegreen.

- Det kan brede sig til andre realkreditinstitutter, og bliver det et reelt krav, så vil det ramme førstegangskøberne - især i de store byer – og det kan få en effekt på boligpriserne, siger han.