Døende spøgelsesfirmaer trækker kurven op: Højeste antal konkurser i 10 år

Det er især blandt transportfirmaer, at stigningen i konkurser er størst.

Mange døende spøgelsesfirmaer står for en stor del af konkurserne sidste år, skriver Danmarks Statistik.

I mere end 10 år har antallet af konkurser herhjemme ikke været højere.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I alt var der 8.474 konkurser i 2019. Mere end hver anden af konkurserne er dog sket i såkaldte nulvirksomheder uden hverken stor økonomisk eller arbejdsmarkedsmæssig betydning.

- Størstedelen af stigningen i antal konkurser i 2019 stammer fra flere konkursramte nulvirksomheder, skriver Danmarks Statistik.

Skyldes især énkrone-selskaber

I løbet af det seneste årti fik nystartede iværksættere med de såkaldte IVS-selskaber en ny og nemmere måde at starte virksomhed på.

Et iværksætterselskab kunne i sin tid stiftes med bare én krone i selskabskapital. Men mange af de nu døende spøgelsesfirmaer står samtidig for en stor del af konkurserne sidste år, skriver Danmarks Statistik.

- Langt fra alle har vist sig bæredygtige. En tredjedel af alle konkurserne i 2019 var i iværksætterselskaber, lyder det i analysen.

Politikerne har siden valgt at skrotte den omstridte virksomhedsform, så det ikke længere er muligt at starte IVS'er. Det skete blandt andet, efter at organiserede kriminelle havde brugt énkrone-selskaber i et svindelnummer, der tømte statskassen for op mod en halv milliard kroner.

- Grunden til afskaffelsen af selskabsformen er, at den i større omfang end forventet har medført en forhøjet risiko for svig, hvor skatte- og afgiftsrestancer er næsten dobbelt så høje som for enkeltmandsvirksomheder, skriver Erhvervsstyrelsen på sin hjemmeside.

Størst stigning på landevejene

Ud af de konkursramte virksomheder, som havde aktivitet sidste år, er det især handel, erhvervsservice samt bygge- og anlægsbranchen, der topper.

Men det er ude på landets veje, at stigningen i konkurser gør allermest ondt. Det er blandt aktive selskaber i transportbranchen, at stigningen i konkurser sidste år var størst.

- Det har især ramt virksomheder i vejgodstransport og andre post- og kurertjenester, skriver Danmarks Statistik.

Også hos blandt de aktive virksomheder i hotel- og restaurationsbranchen og de såkaldte erhvervsservices ses der store stigninger i konkurser sidste år, viser tallene.

Hos de danske landmænd er der til gengæld stort set status quo sidste år i forhold til 2018, skriver Danmarks Statistik.

Og i én branche er konkurserne faktisk gået tilbage i forhold til året før.

- Den eneste branche med færre konkurser i 2019 end i de foregående år er ejendomshandel og udlejning, skriver Danmarks Statistik.