DOKUMENTATION Panik før lukketid i OW Bunker

Allerede tre uger før konkursen kaldte OW Bunkers direktør situationen for livstruende. Betalingerne blev stoppet, og krisemøderne blev døbt Operation Red October.

(Foto: Kasper Palsnov © Scanpix)

Tre uger før OW Bunkers endelige kollaps den 7. november havde selskabet en regulær nærdødsoplevelse. Det viser fortrolige dokumenter, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

Den nordjyske olievirksomhed kunne ikke betale sine regninger, og medarbejderne fik besked på diskret at stoppe betalingerne uden, at det skulle vække opsigt. OW Bunker balancerede reelt allerede på dette tidspunkt, den 16. oktober, på kanten af en konkurs.

Pengemanglen var så kritisk, at en lille gruppe betroede medarbejdere holdt krisemøder tre gange i løbet af den dramatiske dag, hvor de drøftede forskellige muligheder for at føre selskabet videre.

Operation Red OctoberOperationen fik navnet ”Operation Red October” efter den berømte film med Sean Connery, ”Jagten på Røde Oktober”, hvor skuespillerne holder dommedag i sine hænder.

- Jeg synes, at det er et meget godt navn i forhold til den panik, der er. Man aner ikke, hvor man er, man ved ikke, hvordan man skal navigere, siger Investeringschef i Dansk Formue- & Investeringspleje A/S, Johnny Madsen, der har læst referaterne.

Ved at miste styringen

Referaterne fra de tre møder i ”Operation Red October” viser, hvordan ledelsen midt i oktober kæmper for at holde det vingeskudte OW Bunker oven vande. Uden at underrette hverken Københavns Fondsbørs eller de mange aktionærer, der senere købte aktier i den skrantende virksomhed eller de banker, der stillede kreditter for flere milliarder kroner til rådighed for selskabet.

- De her oplysninger tyder på, at man er ved at miste grebet om tingene. Man siger jo selv, at man ikke kan styre udviklingen, siger Søren Friis Hansen, professor i selskabsret på CBS.

Det første møde den 16 oktober afholdes kl 08.00 i hovedkvarteret i Nørresundby.

Blandt deltagerne er blandt andet den administrerende direktør Jim Pedersen, risikochefen Jane Dahl Christensen og finansdirektør Kent Larsen.

”Selskabets likviditet er presset, da betalingen af Margin Call og de løbende regninger overstiger den likviditet, som Selskabet løbende har til rådighed. I forlængelse af disse likviditetsmæssige udfordringer, præsenterede Jane Dahl de issues, som Selskabet står overfor og redegjorde for, at det er nødvendigt, at mødedeltagere arbejder struktureret med de issues i løbet af dagen på samme måde som i går. Det blev besluttet at oprette en insiderliste.”

Umiddelbart efter er Kent Larsen citeret for en deprimerende melding, om at man mangler næsten 300 millioner kroner til den daglige drift.

”Likviditetsmanglen end of day forventes på nuværende tidspunkt at være ca. USD 50 mio.”

Markedet kan falde yderligere

Det fremgår videre, hvordan cheferne kæmper for at skaffe penge i kassen ved blandt andet at sælge ud af selskabets olielagre rundt omkring i verden.

”Alle fysiske operationer fik i går besked på at stoppe med at købe ind… Derudover sælger vi ud af alt, hvad vi har af lagre. Cargo har solgt ud og der kom ca. USD 20 mio. ind i går på den baggrund.”

I en situation, hvor man mangler penge til at drive en forretning, er det normalt, at spørge banken om hjælpe, men den mulighed blev hurtigt opgivet i OW Bunker, fremgår det:

”Det blev drøftet, hvorvidt vi kan gå til bank-konsortiet med henblik på opnåelse af yderligere likviditet. Det blev konklusionen, at vores manglende historik med dem gør, at sandsynligheden for, at de vil låne os yderligere penge er for lille. Derfor blev det besluttet ikke at kontakte banken på nuværende tidspunkt.”

Ingen mirkaler på fem timer

Klokken 13 mødes gruppen igen i konferencelokalet. Chefen for invester-relationer Per Bech Thomsen, er ordstyrer, fremgår det. Med fra investeringsbanken Morgan Stanley er nu også Tobias Akermark.

”Kent Larsen fortalte, at der ikke er meget ændret siden i morges fsva. Selskabets likviditetsmæssige situation; et forsigtigt bud er, at det ser lidt bedre ud end frygtet i morges. Indtil kl. 14, hvor de amerikanske banker åbner, ved vi ikke noget nyt og ved ikke, hvor vores likviditet vil ende i dag. Tesen er, at situationen forhåbentligt vil se bedre ud om et par dage.”

En af de amerikanske banker, der følger OW Bunker med særlig interesse, er den amerikanske investeringsbank Jefferies, der i sidste uge nedskrev en kredit på 285 mio. kr. til OW Bunker til nul i selskabets regnskab for 4. kvartal.

Kreditten blev blandt andet opbygget i denne periode omkring den 16. oktober, og banken er også en udfordring på 13-mødet.

”Jefferies har her til formiddag oplyst os, at de vil kræve Margin Calls to gange dagligt (mod tidligere én gang). Det sker nu også kl. 12 uk-time. Derfor bliver vi nødt til at afvente dette for at kunne vurdere situationen. Derudover har de krævet indsigt i vores financial covenants under låneaftalen. Det skal derfor besluttes, hvad vi skal svare dem. Umiddelbart kan vores udfordring være convanten på Net Tangible Worth.”Fra den del af gruppen, der skal skaffe flere penge til den daglige drift, er der ikke sket mirakler i løbet af de fem timer, kan man læse.

”I løbet af eftermiddagen vil vi have et bedre billede af likviditeten på den lidt længere bane og se, om nogle af vores ”fugle på taget”, som der pt. bliver arbejdet på, frigiver likviditet.Det er fortsat vurderingen, at vi vil mangle USD 50 mio., men dette afhænger af de penge, som kommer ind i løbet af dagen. Susanne og Peter har hver en prioriteret liste over betalinger til kreditorer og dermed hvilke man vil skyde..”

Klokken 17 er situationen ikke ændret væsentlig, trods anstrengelserne. Kent Larsen oplyser, at man har ubetalte regninger for 44 mio. USD.

”Pt. er vi bagud en dag med betalinger. Det er voldsomt, når vi er bagud med to dages betalinger. Kent er mere komfortable end i går, om end situationen fortsat er kritisk. Vi" arbejder os langsomt ud af situationen, og vi er nu nærmere en situation, som vi har prøvet før.(…) Jim tilføjede, at yderligere og fortsatte Margin Calls kan gøre det livstruende for selskabet

”Pt. er vi bagud en dag med betalinger. Det er voldsomt, når vi er bagud med to dages betalinger. Kent er mere komfortable end i går, om end situationen fortsat er kritisk. Vi arbejder os langsomt ud af situationen, og vi er nu nærmere en situation, som vi har prøvet før.(…) Jim tilføjede, at yderligere og fortsatte Margin Calls kan gøre det livstruende for selskabet.

Ingen besked til Fondsbørsen

Hvorvidt der skulle sendes besked om den kritiske situation til Københavns Fondsbørs blev endnu en gang udskudt med denne forklaring.

”Samme konklusion som på mødet kl. 8. Effekten på den underliggende forretning/operationerne kender vi ikke endnu, og det er alt for tidligt at konkludere noget i relation til konsekvenserne.”

Kl. 17.30 blev mødet hævet. Det blev besluttet, at alle samles igen fredag kl. 8.30.

En uge senere offentliggjorde selskabet sit regnskab for 3. kvartal, hvor man nok en gang nedjusterede sine forventninger til årets resultat.

Onsdag den 5. november fulgte endnu en nedslående meddelelse, da man nu ikke kun kæmpede med tab på oliepositionerne men også havde opdaget, at en kredit til en kunde i Singapore var løbet løbsk.

I første omgang gik OW Bunker i betalingsstandsning og fredag den 7. november, begærede selskabet sig selv konkurs.

Facebook
Twitter